logo

Леглото, в което спим, може да ни убие без дори да подозираме!

Леглото, в което спим, може да ни убие без дори да подозираме!

Оказа се, че всички пропускаме много важен детайл, който може да е фатален

Няма човек, който да не обича да се излежава в удобно легло и да има хубав сън. С или без половинка времето прекарано между чаршафите е незаменимо. От jenata.blitz.bg вече ви казахме какво трябва да направите със спалните си завивки, за да спите добре.

Преди време от jenata.blitz.bg ви разкрихме колко опасно е да си оправяте леглото сутрин и какви опасности крие това.

Освен това от jenata.blitz.bg ви казахме кои са петте страшни неща се крият между чаршафите, в които спим.

Сега обаче ще си поговорим по-специално за леглото, в което спим. Не само това – от jenata.blitz.bg ще ви разкрием как спалнята ни може да ни убие без дори да подозираме.

Повечето от нас когато избират легла и матраци се ръководят от тяхната цена, външен вид, както и ширината и дължината им. Въпреки това, много от нас не обръщат внимание на височината на леглото. Междувременно този параметър играе изключително важна роля.

Защо това е важно?
Американски учени в резултат на дългогодишни изследвания са установили, че най-травматичното място във всяка къща е обикновено именно леглото ни. Според данните, причината за нараняванията най-често стават при падане от леглото. Освен това ежегодно умират около 450 жители на САЩ, които падат по ложето си по време на съня си. 

Ето защо ръководителят на проекта, проф. Карол Полак-Нелсън, обобщи работата, като заяви, че производителите на мебели трябва да се погрижат за параметрите на леглото в съответствие с анатомичните особености на човека.

Според специалисти от Центъра за изследване на нараняванията, намиращи се в американския град Санта Барбара, 75% от децата под 10 години получават различни наранявания при падане от високо легло, което не им подхожда нито по възраст, нито по височина. Най-често това са двуетажни легла. Освен това широко разпространените последици от подобни инциденти са били счупвания.

Според учените едно от най-мръсните места в къщата е подът под леглото. Прекалено ниските мебели правят почистването много трудно. Немски учени, които са изследвали състава на градския прах, твърдят, че той представлява по-голяма заплаха за човешкото здраве от селския прах, тъй като съдържа такива вредни вещества като кадмий и олово.

Азиатски, американски и европейски стандарти
Стандартите относно височината на леглото са разделени на 3 вида. Според азиатската версия, тази стойност е 20-30 см. В азиатските страни леглото най-често се състои от татами-етаж директно на пода, нисък под или редовно легло с къси крака. Така наречената американска стандартна височина на леглото варира от 80 см до 1 м.
Европейският тип е кръстоска между американските и азиатските варианти. Височината на такова легло е малко над 0,5 метра. Според учените именно този стандарт е оптимален за човешкото тяло. Факт е, че средната височина на човек от подметката до коляното е приблизително 60-65 см. Така, седнал на леглото, долните крайници се оформят под прав ъгъл. Достигането на пода от тази позиция е много по-лесно и по-безопасно. И гръбначният стълб не страда от прекомерни натоварвания при повдигане или клякане на леглото.

Оптимална височина на леглото
Според експерти оптималната височина на леглото е от 40 до 65 см, в зависимост от височината и възрастта на собственика. Младите хора могат да изберат легло в долните граници на тези стойности, но по-възрастните хора са по-добре да използват легла с височина около 60 см. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай