Направете тези три неща с чаршафи, в които спите, и ще... (СНИМКИ)

Направете тези три неща с чаршафи, в които спите, и ще... (СНИМКИ)

Каквото и да си говорим спалното бельо не е никак евтино

Кой не обича да прекарва много време в леглото? С или без половинка времето прекарано между чаршафите е незаменимо.

Преди време от jenata.blitz.bg ви разкрихме колко опасно е да си оправяте леглото сутрин и какви опасности крие това.

Освен това от jenata.blitz.bg ви казахме кои са петте страшни неща се крият между чаршафите, в които спим.

Но каквото и да си говорим спалното бельо не е никак евтино. Но за щастие не е необходимо да го сменяме често с ново. Стига да се грижим добре за спалното бельо, което вече имаме.

Но какво да правим, за да не спим в мръсотия и прах? Оказа се, че има няколко правила за по-продължителен живот на спалното ни бельо.

Колко често да сменяме чаршафите?
Някои хора сменят спалното си бельо веднъж месечно, други - всяка седмица. Всъщност това трябва да се прави на всеки 10 дни. Ако често се потите по време на сън, трябва да сменяте по-често и постелята си. Мръсното легло може да предизвика обостряне на хронични заболявания като астма. Освен това може да се натрупат мръсотии и прах. Мръсното пране може да предизвика алергии или екземи, защото с времето става благоприятна среда за развитието на бактерии. 

Пране
Начинът, по който искате да изперете постелките зависи от тъканта, от която са направени. Например най-популярният материал е памукът. За първо пране се препоръчва ръчно измиване в студена вода. Белите тъкани пък могат да бъдат измити при температура от 90-95 градуса, а пък цветните на 40. Лен може да се измива в пералня машина при температура от 40-60, а също така да използвате избелващи препарати. За коприна е възможно само измиване на ръцете, но не втрива с ръце или четка, а просто трябва да се изплакне. Синтетиката е препоръчително да се пере на температура от 60 и по-ниска.

Сушене
Как да изсъхне спалното бельо зависи отново от тъканта. Ако чаршафите са от памук, например, трябва да се погледне какво пише на етикета им. Ленът пък определено не може да бъде слаган в сушилни. Коприната не трябва пък да се суши върху парно. Синтетиката също не харесва горещите повърхности. 

Следвайте тези препоръки и дълго време ще се радвате на красиви, меки и удобни спални завивки. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Препоръка към БЛИЦ

Препоръка към БЛИЦ 17.04.2019 11:42

Когато превеждате с транслатор, редактирайте текста преди да публикувате.

Фифи

Фифи 18.04.2019 16:48

От неграмотната писаница останах изненадана, че спалното бельо се ИЗМИВА и сага чакам да публикуват как да си ИЗПИРАМ съдовете в кухнята!!! Ужасно неграмотни статии или може би преводи!!!

taka e

taka e 18.04.2019 18:55

След раждането качих 30 килограма, а съпругът ми за малко да ме напусне, но открих най-лесния и бърз начин да отслабна, за да не качвам повече килограми https://bit.ly/2X7IWdc