logo

Невиждана драма: Жена изгоря до смърт заради обикновен овлажняващ крем

Невиждана драма: Жена изгоря до смърт заради обикновен овлажняващ крем

Масово хората не знаят, че в лосионите, тониците, балсамите и други подобни продукти са включени запалими компоненти

Целият свят е потресен от трагичната история, при която британка буквално изгоря до смърт. И причината за това беше обичайният овлажняващ крем, който почти всички използваме.

Този на пръв поглед безобиден буркан или епруветка може да се намери в почти всеки магазин. Козметичният продукт може да се намери във вариант за прекалено суха или, обратно, мазна кожа, класическият овлажнител е решение за подобни проблеми. Но както се оказа, този прекрасен инструмент може да превърне човек в жива факла.

Жена срещна "мъжа на мечтите", който я отведе в България, но нещата завършиха ужасяващо

Именно в такава пламтяща факла се превърнала жената от Лондон. Ивон Уеб сложила малко крем върху ръцете си, както правила хиляди пъти, след което решила да запали свещ от газова горелка, за което тя платила с живота си. И не само тя.

„Моята майка използва същия същия парафинов крем. Ръцете й моментално се запалиха, а след това лицето, тялото. Казвали са й, че след намазване човек не трябва да запалва кибрит веднага, но явно е забравила”, каза дъщерята на починалата Дебора Фермер.

При случая с Ивон Уеб всичко се случи за секунди. Викайки от сърце, тя изтичала на улицата, съседите се опитали да й помогнат, но нямали време.

Едва ли майките знаят, но тези елементарни неща в дамската чанта могат да убият бебето

„Това е проблем. Може би не толкова често води до смърт, но има много наранявания и изгаряния след подобни инциденти. Тогава те идват при нас за лечение“, каза местна лечителка.

Цялата опасност според специалистите се крие в състава на овлажнителя. В допълнение към витамините и ароматизаторите, повечето от тях съдържат парафин, петрол и естествени масла - точно това, което е запалимо. И не всички производители съобщават за това в инструкциите на опаковката.

Точно същите горими компоненти са включени в лосионите, тониците, балсамите и много други продукти, които се използват от милиони хора по целия свят. И дори следите от декоративна и медицинска козметика, ако се използва небрежно, остават върху дрехи или мебели, които също могат лесно да се запалят. Пожарникарите и медиците вече са уморени да предупреждават за опасността от това.

Гореща бавачка споделя горчивия си опит със съпругите и техните мъже

„Овлажняващият крем е очевидна заплаха за живота ни. Не казваме, че той е вреден сам по себе си, но е важно да запомните десетки други фактори - във всеки случай не приближавайте огън, не пипайте запалки, кибрит и стойте далеч от газовите печки“, обясни фармацевтът Ибрахим Ходади.

Тези предупреждения обаче не се чуват или просто се игнорират. Само във Великобритания близо две дузини хора вече са загинали при пожари, причинени от запалими кожни продукти./  jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай