logo

Откриха идеалната диета за дълголетие

Откриха идеалната диета за дълголетие

Експертите са проучили данни от 26 медицински изследвания на хранителните навици, в които са участвали около 1,9 милиона души

Учени откриха идеалната диета, която може да удължи живота.

Експертите са проучили данни от 26 медицински изследвания на хранителните навици, в които са участвали около 1,9 милиона души от 29 държави и региони в Северна и Южна Америка, Европа, Азия, Африка и Австралия.

Установено е, че хората, които ежедневно консумират около пет порции плодове и зеленчуци, са с най-голяма продължителност на живот.

Диета, богата на плодове и зеленчуци, е полезна за здравето, тъй като съдържа важни витамини, минерали и антиоксиданти. Освен това е чудесен източник на фибри.

Откриха напитката еликсир на дълголетието

Подобен режим на хранене намалява риска от развитие на много хронични заболявания, които в крайна сметка могат да доведат до преждевременна смърт.

Специалистите обаче предупреждават, че не всички плодове и зеленчуци са еднакво полезни за организма и допринасят за дълголетието. Метаанализ е показал, че консумацията на нишестени зеленчуци като грах, царевица и картофи не намалява риска на анкетираните от преждевременна смърт.

Най-полезни са зелените листни продукти, както и плодовете и зеленчуците, богати на бета-каротин и витамин С, по-специално цитрусите и морковите.

Падна тайната на дълголетието на кралица Елизабет II, оказа се, че тя...

Консумацията на пресни зеленчуци и плодове е най-лесният начин за избягване на различни болести в напреднала възраст. Американски учени дори предлагат на лекарите да ги предписват в рецептите си.

Специалистите правят и едно важно уточнение: една порция плод е плод със среден размер (например ябълка), 1/2 чаша консервиран плод или 1/4 чаша сушени плодове.

Една порция зеленчуци е чаша листни зеленчуци или 1/2 чаша пресни, консервирани или замразени зеленчуци. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай