Правим тези неща всеки ден, без да се замисляме колко много вредят на гръбначния ни стълб!

Правим тези неща всеки ден, без да се замисляме колко много вредят на гръбначния ни стълб!

Проблемите с гръбначния стълб са бича на XXI век. И всичко това се дължи на заседналия ни начин на живот и мобилните устройства.

Причините за лошата осанка и хроничните болки в гърба могат да бъдат много, но учените отделиха онези, които сами провокираме. Знаете ли например, че работата, която вършите с отвращение, е сериозна причина за хроничните болки в гърба? Липсата на почивка също се отразява много зле на стойката ви. 

Днес решихме да ви разкажем за най-разпространените навици, които водят до хронични болки в гърба. 

Неприятна работа

Учени от Австралия са доказали, че по-често от болки в гърба се оплакват онези, които се чувстват нещастни на работното си място. При тях специалистите не са открили някакъв физиологически проблем. Просто болката в гърба е била единствено от психологичен характер. 

Липса на почивка

Много от нас не обръщат внимание на първите незначителни болки в гърба. Много е важно да почиваме всеки път, когато започнем да усещаме дискомфорт в областта на гърба.

Разбира се, че не винаги можем да си позволим почивка точно в този момент. Важно е да не забравим да си вземем заслужен отдих при първия удобен момент. Дори и ако тогава не усещаме болка. 

За да намалите напрежението в гръбначните мускули, е достатъчно да полегнете за малко, вдигайки краката си на малка възглавничка. 

Неудобни обувки

          Сутрин                                                                Вечер

Намалете натоварването в областта на краката! Избирайте качествени обувки, тъй като болката в гърба може да бъде предизвикана от некачествени или неудобни обувки. Ако предпочитате да ходите с кецове, маратонки или боти, задължително слагайте и чорапи, за да намалите триенето и да се сведете до минимум дискомфорта в краката.

Тютюнопушене

Тютюнопушенето е много опасен навик. Освен всички вреди, които нанася на организма ни, то може да стане и причина за болките в гърба, тъй като никотинът нарушава нормалния приток на кръв към гръбнака.

Напрягане на ума

                    Сутрин                                                              Вечер

Понякога прекалено напрегнатата умствена дейност може да ви причини и болки в гърба. Опитвайте се да не се напрягате толкова много. Подарете си малко почивка: можете да отидете да поспортувате или да изгледате някой филм, за да забравите за проблемите, които ви стресират.  Умението да се разсейвате с нещо друго може да облекчи болката в гърба.

Нарушаване на дневния ритъм

                         Днес                                                           След месец

Учените са открили, че състоянието на клетките на междупрешленните дискове пряко зависи от това колко стабилен е ежедневният ни ритъм. Специалистите предполагат, че когато нарушаваме дневния си ритъм (от възрастта, хроничното безсъние или нощните смени), тези клетки започват да функционират по-зле. Това води до хронично възпаление и ни прави по-склонни към появата на болки в долната част на гърба и дегенерация на междупрешленните дискове.

Други изследвания са показали, че някои естествени противовъзпалителни химични вещества в организма ни се освобождават най-ефективно през деня. Затова, за да се справите със "стареенето" на гръбначния си стълб, трябва да се придържате към режим, който не ви превръща в зомби още в средата на деня. 

Мобилните телефони

Ново изследване показва, че един прост SMS може да добави до 20 кг. натоварване на гръбначния ни стълб. Само си помислете: още 20 кг., само защото сте написали едно текстово съобщение! 

Постоянното използване на мобилния телефон води до загуба на естественото изкривяване на врата и засилва напрежението в тази област. Учените са пресметнали, че хората използват мобилните си устройства между 2 и 4 часа дневно, което означава, че вратът ни е извит в продължение на 700−1 400 часа годишно. А това означава, че скоро хирурзите ще се сдобият с много повече пациенти, тъй като постоянното неправилно положение води до сериозно и хронични изкривяване на гърба. Т.е. в един момент вие просто ще разберете, че вече не можете да се изправите и да изпънете гърба си и всичко това заради мобилните телефони! 

Разбира се, че не можем да се откажем от технологиите, но можем да следим за положението, в което се намира тялото ни. Достатъчно е да не седите прегърбен над телефона и гръбначният ви стълб ще ви е много благодарен. 

Работа на крак

                 Сега                                                             След 5 години     

Всички сме чували, че да седиш прекалено дълго време е вредно. Но и постоянното стоене прав може да е много опасно за здравето. Позата, в която стоите, може да окаже огромно влияние на състоянието на врата, гърба и раменете ви. Неправилната стойка може да окаже сериозно негативно влияние на състоянието на гръбначния ви стълб и да доведе до хронична болка и сериозни изкривявания. 

Мускулите и ставите се нуждаят от известна гъвкавост, а лошата осанка е един от първите признаци, че вършите нещата не както трябва. По правило лошото положение на главата и раменете показва липса на контрол над горната част на тялото. Това води до изкривяване и принуждава тялото да компенсира тази неправилна поза по време на движение, което води до още по-голям стрес за организма. 

За да избегнем появата на неправилна осанка, трябва да стоим, ходим, седим и лежим в положение, което предизвиква най-малко напрежение в мускулите и ставите и поддържа гръбнака, особено когато се движим или спортуваме. 

Избягваме движение, за да не стимулираме болките в гърба

              Без спортуване                                            Със спортуване

Не се страхувайте от спорта. Важно е да се движите. Постепенно увеличавайте упражненията и сложността им и продължавайте активно да се движите! /jenata.blitz.bg

 

Коментирай