logo

Соята - приятел или враг: Цялата истина за растението и ползите му за организма

Соята - приятел или враг: Цялата истина за растението и ползите му за организма

Соевите продукти се рекламират като много полезни, дори започнаха да се препоръчват като заместител на месото

Соята бързо си спечели славата на супер продукт и „лекарство“ срещу почти всички болести. Соевите продукти се рекламират като много полезни, дори започнаха да се препоръчват като заместител на месото.

В магазините соевите продукти са под формата на сирене, мляко, пасти, сос. Соя се добавя в майонезата и колбасите, в сладкишите, в супите и кюфтетата, в маргарина, сладоледа и месните консерви.

Днес от jenata.blitz.bg ще ви разкажем малко повече за полезните свойства на това растение и ще се опитаме да дадем отговор на най-важния въпрос: може ли да навреди на здравето ви.

Какво знаем за соята?

Соята е растение от семейство бобови, което човекът отглежда за храна от древни времена. Историята й е на най-малко 5 хиляди години. Соята започва да се култивира в Китай, а през XIX век идва и в Европа.

С какво е полезна соята?

Соевите семена са богати на протеин. Съдържанието му варира от 30 до 50% в зависимост от сорта. Соята съдържа масла - от 16 до 27%, като преобладават полиненаситени мастни киселини, които са най-полезните за организма.

След като разберете колко полезни са семките на авокадото, и вие ще спрете да ги изхвърляте!

В маслата има много фосфолипиди с антиоксидантно действие. В допълнение, те оказват благоприятен ефект върху здравето на диабетиците.

В маслата се съдържат и токофероли, които повишават имунитета и забавят стареенето на организма.

В соята има малко въглехидрати - не повече от 11%, главно разтворими захари: глюкоза, захароза, фруктоза, както и нишесте и пектинови вещества.

Американски специалисти доказаха поредната полза от шоколада. Оказа се, че сладкото изкушение...

Семената на соята съдържат и изофлавони. Учените смятат, че те предотвратяват развитието на раковите клетки. Соята е богата на макро и микроелементи и витамини.

Надежден заместител на животинските протеини

Тъй като соята има аминокиселинен профил, съдържащ есенциални аминокиселини, необходими за организма, тя перфектно замества животинските протеини - яйца, риба, месо, млечни продукти и морски дарове.

Соята намалява нивото на холестерола

Редовната консумация на соя помага за понижаване на високото кръвно налягане и нивото на "лошия" холестерол. Тя е част от 13 храни, които подпомагат за естественото понижаване на триглицеридите.

Тези 5 продукта ще удължат живота ви

Дейвид Дженкинс, доктор по медицина и професор по хранителни науки в Университета в Торонто, смята, че при консумация на продукти, полезни за сърцето, като соя, овес, ядки, ечемик и растителни стерини, които влизат в състава на маргарините, ще намалите нивото на холестерола.

Затова професорът препоръчва горещо включването им в хранителния режим.

Соята помага на работата на сърцето

Соевите храни съдържат фибри, малко наситени мазнини и никакъв холестерол. Те могат да заместят по-малко полезните за сърцето храни като червени и преработени меса.

Може ли соята да предизвика рак?

Напоследък този въпрос се задава все по-често от специалистите. Американските учени заключиха, че умерената консумация на соя, която не надвишава две порции на ден, не увеличава риска от развитие на рак на гърдата.

Това са петте най-опасни професии, които могат да предизвикват рак!

А някои специфични проучвания на продукта показват, че той намалява риска от развитие на този вид рак. Тестовете, проведени върху клетки и животни, доказват, че соевите съединения могат да забавят растежа на раковите клетки, както и да предотвратят образуването на тумори.

Алергия към соя

По данни на престижната клиника Майо соята е в списъка на осемте основни алергена в Съединените щати, заедно с яйцата, млякото, рибата, лешниците, пшеницата и мидите. Често негативната реакция се проявява при деца, но за щастие повечето от тях я израстват и рядко я пренасят в зряла възраст.

Как да свалим високото кръвно в домашни условия

Симптомите на алергията към соя включват сърбеж около устата, хрипове, зачервяване на кожата, коремна болка и много рядко анафилаксия. Ако се установят такива симптоми, се препоръчва консултация с лекар.

Соята и ранното полово съзряване

Въпреки че учените смятат, че този въпрос изисква допълнителни изследвания, предварителните данни сочат, че соята не причинява ранно полово съзряване. Това се потвърждава и от данни, публикувани в списанието Nutrition Journal.

Фитоестрогени в соята

Това са растителни естрогени, които оказват много слаб ефект върху организма. Известни са много други източници на растителни естрогени освен соята.

10 токсични продукта, които хората обожават

Например, хмелът в бирата съдържа мощен фитоестроген. Животинските продукти съдържат естрогени от бозайници.

Трябва да сте наясно, че когато тези хормони навлизат в храносмилателната система, количеството, което достига до кръвоносната система, е съвсем незначително. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай