Тайните на японското дълголетие: 5 продукта, които удължават живота

Една от основните причини за завидното дълголетие на японците е правилното хранене

https://jenata.blitz.bg/zdrave/tainite-na-yaponskoto-dlgoletie-5-produkta-koito-udlzavat-zivota Jenata.blitz.bg
Тайните на японското дълголетие: 5 продукта, които удължават живота

През 2017 г. средната възраст в Япония достигна 87 години.

Днес Страната на изгряващото слънце е на първо място в класацията на столетниците, а половината от хората в света, които са на 110 години, живеят в Япония.

Една от основните причини за завидното дълголетие на японците е правилното хранене. Нищо чудно, че кухнята им е призната за най-здравословната в света.

Ето кои продукти от менюто на японците удължават живота:

Водорасли 

Морските водорасли заемат лъвския дял в менюто на японците. Те съдържат много витамини и микроелементи, както и силния антиоксидант фукодаин, който има противораков ефект и забавя процесите на стареене.

Еврика: Редовната консумация на чай забавя стареенето

Изключително любопитен факт е, че в резултат на дългогодишната консумация на водорасли в червата на японците се е появил морски ген!

Риба 

Благодарение на храненето, базирано на риба, Япония има най-ниската смъртност от инсулти и инфаркти.

Омега-3 мастните киселини и коензимът Q10, съдържащи се в рибата, са много полезни за сърцето и кръвоносните съдове, намаляват риска от образуване на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове, подобряват притока на кръв и нормализират кръвното налягане.

Най-висока концентрация на полезни киселини има в най-евтината морска риба - херинга, както и в рибата тон и сьомгата.

Месото на рибата е полезно и заради това, че е съставено от лесно смилаеми протеини и съдържа много малко въглехидрати.

Рибата съдържа много витамини на красотата и младостта - A, D, E, B12, йод и таурин, необходими за нормалното функциониране на щитовидната жлеза и нервната система, както и кобалт, който предотвратява побеляването на косата.

Зеленчуци и плодове

Всеки ден японците ядат по няколко порции зеленчуци и плодове – пресни и ферментирали. Изобилието от фибри в тях насърчава доброто храносмилане, помага за прочистването на тялото от токсини и служи като отлична превенция срещу затлъстяването.

Откриха напитката еликсир на дълголетието

А ферментиралите продукти - сливи, зеле, моркови, дайкон, доставят на организма витамини B, K, C, Омега-3 мастни киселини и всички видове пробиотици, подобряват работата на панкреаса, нормализират чревната микрофлора и укрепват имунната система. система. Те също така свързват и изкарват тежките метали и токсини от организма.

Соя

Соевите продукти, предимно тофу и мисо паста, заемат значителна част от диетата на японците.

Соевите продукти са не само богат източник на висококачествени протеини, но и ефективно средство против стареене.

Те съдържат незаменими витамини, холин, лецитин, които участват активно в метаболизма, както и по-рядко срещаните витамини B, D и E - та.нар. витамини срещу стареене и дълголетие.

Соята стабилизира нивата на кръвната захар, подобрява еластичността на кожата и предпазва от бръчки. Може би и затова японците често изглеждат много по-млади от възрастта си.

Зелен чай 

Любимата напитка в Япония е зеленият чай - истински еликсир на младостта и дълголетието. Полифенолите, на които е богата напитката, намаляват кръвното налягане и нивото на липидите, отговорни за развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Експерт по дълголетие разкри как да живеем над 100 години

Теанинът в зеления чай стимулира мозъчната функция и укрепва нервната система.

Освен това зеленият чай насърчава естественото изгаряне на мазнините и загубата на тегло, намалява холестерола и тромбоцитите, регулира нивата на кръвната захар за предотвратяване на диабет и увеличава костната плътност.

Японците използват само най-пресните продукти (предимно нискокалорични), както и щадящи кулинарни методи. Много от ястията им се приготвят на пара или се варят а рибата най-често се яде сурова.

В менюто на японците почти няма пържено и солено, както и червени меса. Освен това те ядат малки порции и бавно. В резултат на това на едно хранене изяждат с 20% по-малко храна от европееца. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Горещи

Коментирай