Тибетски лекар: Тези продукти ще ви държат здрави цяла зима

Тибетски лекар: Тези продукти ще ви държат здрави цяла зима

Основните принципи на хранене през студения сезон включват питателна, но не прекалено тежка храна

Зимата носи със себе си не само студ и ледени пейзажи, но и промени в човешкия организъм. Ето защо, за да съхраним енергията и здравето си през този период, е изключително важно да се храним правилно.

За да държите вирусите далеч от себе си, днес от jenata.blitz.bg ще споделим с вас откъде да черпите енергия и ще ви разкрием тайните на зимната диета, вдъхновена от мъдростта на тибетската медицина.

Зимата е време, когато природата замръзва, скривайки енергията под земята. Тибетската медицина казва, че както билките концентрират сила в корените, така реагира и организмът, затваряйки порите си, за да запази топлината.

Именно през този период получаваме повече енергия, но често губим баланс и напълняваме.

По думите на опитния тибетски лекар Пунцог Уангмо, през зимния период всеки човек трябва да подхожда индивидуално към храненето и поведението си. Въз основа на сезона, мястото на пребиваване и възрастта може лесно да изберете оптималната стратегия за поддържане на здравето.

6 грешки в есенното хранене, които убиват имунитета

Диетата на тези, които живеят на влажно място, и тези, които живеят в гореща пустиня, са поразително различни. Първите е добре да се придържат към храни с люти свойства, докато вторите трябва да ги избягват.

Препоръките към по-младите и по-възрастните поколения също са различни. Подрастващите е добре да консумират джинджифил, който помага за балансирането на жизнената сила Бекен (слуз), характерна за тази възраст.

Възрастните пък трябва да обърнат внимание на индийското орехче, което поддържа сърцето и насърчава добрия сън. А за хората на средна възраст е препоръчителен кардамонът, който поддържа бъбреците, които са необходими като основа за добро здраве.

Откъде да черпим енергия през зимата

Основните принципи на хранене през студения сезон включват питателна, но не прекалено тежка храна. Важно е да обърнете специално внимание на вечерята, тъй като тя помага да се запази топлината в организма през дългата нощ.

Що се отнася до предпочитаните вкусове, по-подходящи са сладкото, киселото и соленото. Горчивото и стипчивото трябва да се избягват.

Не докосвайте тези храни! Те са убиец на имунитета!

През зимата консумацията на говеждото, агнешкото, риба и пилешкото е много ценна, а свинското и козето месо е добре да се избягват. Супите и бульоните са полезни, тъй като обогатяват организма и затоплят.  

От зърнените култури най-подходящи за консумация са ечемикът и оризът, овкусени с топли подправки.  За подходящи плодове се считат ябълките, прасковите и ананасите, докато гроздето, динята и бананите е по-добре да се избягват.

Сред напитките се препоръчва пиенето на топло мляко с мед, алкохол в умерени количества (три супени лъжици за силни напитки и една чаша - за вино) и ограничаване консумацията на кафе.

Не само храненето определя здравето през зимата. Йога практиката, дихателните упражнения и използването на специални зимни подправки като кардамон, индийско орехче, карамфил и джинджифил също помагат за поддържане на вътрешния баланс и енергия. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай