Есента е изключително труден период, в който човешкият организъм се сблъсква с резките промени във времето.
Внезапното застудяване и влошаване на времето води до падане на имунитета и повишен риск от заразяване с вирусни заболявания. Именно затова е много важно в този период да се храните правилно.
Малко хора знаят, че настинката възниква не от хипотермия, а от намаляване на защитните сили на организма. Ето защо, за да се предотвратят заболяванията, е необходимо да се засили имунната система.
И тъй като 80% от имунните клетки се намират в червата, за да работи правилно имунната система, е необходимо да се грижите за състоянието на стомашно-чревния тракт - да се храните правилно и да поддържате микрофлората.
Тези неща съсипват имунитета, откажете се от тях!
Ето кои основни грешки в есенното хранене могат да повлияят негативно на имунитета ви:
По-малко плодове и зеленчуци
С настъпването на студеното време много хора са склонни да заменят плодовете и зеленчуците с по-калорични и плътни храни. Това обаче е голяма грешка.
През есента е особено важно да увеличите консумацията на плодовете и зеленчуците. Те са богати на антиоксиданти, витамини С и Е, които помагат на организма да се справи с възпаленията и инфекциите.
Освен това те осигуряват микроелементи като цинк и селен, които поддържат имунната система. Богати са също така на ненаситени мазнини, които помагат за намаляване на възпаленията в организма.
Нарушение на баланса
Консумацията на висококалорични и мазни храни често води до дисбаланс в менюто и липса на достатъчно сложни въглехидрати и протеини. А недостигът на тези хранителни вещества може да ви направи по-уязвими към вируси и бактерии.
Диетолог посочи най-полезното месо за силен имунитет
Винаги следете баланса на хранителните вещества в менюто си, за да сте сигурни, че получавате всички витамини и минерали, от които се нуждаете. Това ще помогне на имунната ви система да функционира правилно.
Животински мазнини и калории
Меню, богато на животински мазнини като свинска мас и мазни меса, може да повлияе негативно на имунитета ви.
Важно е в него да присъстват растителни храни, богати на ненаситени мастни киселини като растителни масла, ядки и авокадо. Тези храни не само сгряват и осигуряват калории, но и влияят благоприятно върху здравето на имунната и сърдечно-съдова системи.
Закуски и fast food
През есента, когато е студено и няма достатъчно време за приготвяне на домашна храна, много хора прибягват до вредни закуски и fast food. Храната, богата на прости въглехидрати, пържените храни и подсладените със захар напитки могат да имат отрицателно въздействие върху имунитета.
Не докосвайте тези храни! Те са убиец на имунитета!
Ако не искате да се разболеете, по-добре преразгледайте хранителните си навици и заложете на здравословни алтернативи като ядки, сирене, плодове и зеленчуци.
Сладки плодове
Есента е времето на вкусните плодове. Въпреки че са полезни, с прекалено сладките плодове не бива да се прекалява. Те съдържат голямо количество захар, което може да повиши нивата на глюкоза в кръвта.
Вместо тях изберете богати на фибри плодове като ябълки, за да намалите въздействието на захарта върху организма.
Картофи и нишестени продукти
Картофите и пастата са изключително популярни гарнитури, които, за съжаление, осигуряват много по-малко ползи за организма от зърнените продукти като ечемик, кафяв ориз, елда и просо.
Зърнените храни са богати на разтворими и неразтворими фибри, които поддържат здравето на червата и насърчават по-ефективното функциониране на имунната система. /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!