Това е категоричен признак за липса на витамин Д

Това е категоричен признак за липса на витамин Д

Повечето хора са изправени пред недостиг на това вещество

Витамин D е отговорен за стабилното настроение и доброто здраве. Старши лекар в JSC Medicina Олеся Савелиева говори за това какви симптоми показват липсата на това вещество.

Тези продукти помагат в борбата с лошия дъх

Лекарят уточни, че витамин D се синтезира в организма по естествен път под въздействието на слънцето и при хранене.

„Отговаря за регулирането на минералния метаболизъм в организма и поддържането на имунната система, необходим е за здравето и растежа на костите, функционирането на сърдечно-съдовата система, намаляването на възпалението, функционирането на щитовидната жлеза. и нормалното съсирване на кръвта. И накрая, витамин D спомага за доброто настроение и благополучие", каза лекарят.

Невероятно: Какво ще стори на тялото ни чаша какао на ден

Според нея повечето хора са изправени пред недостиг на това вещество. А витамин D се набавя много трудно дори в минимално допустимото количество.

Основните симптоми на липсата на този витамин са: умора, депресия, слаб имунитет, наднормено тегло, чуплива коса и нокти, прекомерно изпотяване, проблеми със съня. Също така маркери са чести промени в настроението, мускулна слабост и умора.

Савелиева посъветва всеки ден поне 15-30 минути на ден да се излагаме на слънце, както и да приемаме повече храни, богати на витамин D.

"Богат източник на витамин D са млечните продукти, гъбите, мазната риба, телешкият черен дроб, яйчните жълтъци. Ако можете сами да коригирате диетата, тогава трябва да приемате витамин D стриктно след консултация с лекар. Той ще диагностицира и ще даде препоръки за приема на лекарството", каза тя./jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбуккъдето ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай