Няма човек, които да не е приготвял картофи. Без значение – пържени, варени, в тава и т.н., те са любим деликатес, а ястията с тях са направо невероятни.
Всички обичат да похапват картофки във всичките им форми. Все пак от jenata.blitz.bg припомняме, че преди време д-р Елена Смирнова разкри кои хора за нищо не света не трябва да ядат картофи, тъй като това излага здравето им на сериозен риск.
Сега обаче от jenata.blitz.bg попаднахме на друга шокираща информация, свързана с приготвянето им. Според нея се оказа, че цял живот сме варили картофите грешно. А освен това във варенето им се криели редица животоспасяващи „детайли“.
След като сварите картофите винаги изливате водата, нали? Е, точно тук е грубата грешка, която всички допускаме.
Оказа се, че картофеният бульон може да бъде много полезен за вашето здраве.
В традиционната медицина картофеният бульон е признато лекарство за много проблеми. Според народната медицина бульонът от варени картофи помага при кашлица и хрема. Цаката е докато картофите се варят и водата ври да се надвесите над тенджерата и да подишате малко от изпаренията. Все пак бъдете внимателни да не се изгорите, докато се лекувате!
Също така, привържениците на традиционната медицина препоръчват да пиете картофен бульон, ако се оплаквате от физическа и психическа умора, тъй като се смята, че водата от варените картофи облекчава умората и стреса.
Също така се препоръчва да използвате картофения бульон, за да се отървете от мазоли по кожата на ръцете краката и дори да „изравните“ тена си.
Внимание, противопоказания!
Ако решите да опитате да използвате картофен бульон, не забравяйте, че това лекарство има и няколко противопоказания. Така че хората с непоносимост към картофи (д-р Елена Смирнова вече назова кои хора не трябва да консумират картофи), ниска киселинност на стомашния сок, захарен диабет и ниско кръвно налягане не трябва да използват този бульон за лечение.
Как да изберем правилните картофи за варене и самолечение?
Трябва да изберете правилните картофи, за да може не само да консумирате качествен продукт, но и да приготвите здравословна и ефективна отвара, с която да се лекувате у дома. Картофите трябва да са равномерни на цвят и достатъчно твърди. Ако намерите „зелена зона“ по тях, то е по-добре изобщо да не го купувате. Това може да означава, че картофите са били съхранявани неправилно и в тях се е натрупало вредното вещество соланин.
Внимавайте и ако влага пропие картофите – това означава, че в тях може да има повишено съдържание на нитрати. / jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!