Прекалено горещите напитки трябва да се консумират с повишено внимание през зимата, тъй като могат да увредят устната лигавица, хранопровода и езика, предупреждават специалисти.
По думите на руския лекар Лариса Алексеева, консумацията на топли напитки може да предизвика развитието на различни заболявания на стомашно-чревния тракт, които, от своя страна, да доведат до ерозия, гастрит или язва, както и до онкологични заболявания.
Тези 7 храни намаляват риска от инсулт
При изгаряне на езика негативната симптоматика остава от 12 до 24 часа, отбелязва диетологът и ендокринолог Алексей Калинчев. Той посочва, че на фона на хроничните възпаления в бъдеще съществува риск от развитие на онкологични образувания.
Тези последствия, по думите му, могат да бъдат избегнати, ако температурата на напитките е до 60 градуса.
Ортодонтът Мария Балакирева пък отбелязва, че много горещите напитки се отразяват негативно върху емайла.
Всички допускаме тази грешка, а тя прави водата опасна за здравето ни
"Не трябва да пиете ледена вода, а след това веднага гореща и обратно, защото емайлът може да се напука", казва специалистът.
Понякога, след консумацията им, се получава раздразнение в устата, което може да предизвика стоматит. /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!