logo

Всеки човек трябва да знае тези 6 неща за рака на кожата, ако иска да се спаси!

Всеки човек трябва да знае тези 6 неща за рака на кожата, ако иска да се спаси!

Ракът на кожата е една от най-опасните разновидности на онкологичните заболявания. Той почти няма "добри" форми, често се намира в по-късни етапи, а лечението му е много трудно. Ето защо е толкова важно да знаете какви са първите признаци и прояви на болестта и редовно да провеждате независим преглед и най-малко веднъж годишно да преминете професионален преглед с лекар.

Ракът на кожата засяга все по-млади хора

През последните 50 години разпространението на меланома сред жените на възраст под 40 години се е увеличило 8 пъти. В допълнение, изследователите отбелязват увеличение на разпространението на заболяването сред децата на възраст под 18 години: само в САЩ този процент се увеличава с около 2% годишно. И това означава, че всички ние трябва да знаем първите признаци на болестта и да следим за промени в кожа и тяло ни - за да предприемем действия възможно най-скоро, ако е необходимо.

Ракът на кожата не е само върху кожата

Ежегодно няколко хиляди нови случая на така наречените очни меланоми се диагностицират в света. Това е болест, при която злокачествените клетки се образуват под формата на лунички във вътрешната част на клепача. 

Ракът на кожата може да се развие в тези части на тялото, които рядко биват излагани на слънце

Лекарите предупреждават: меланом може да се формира в тези части на тялото, които дори не са били изложени на ултравиолетови лъчи - зоната на бедрата, вътрешната част на вагината, в долната част на пениса и т.н. Точно заради това е важно да се подлагаме на преглед при дерматолог всяка година и да внимаваме повече, като се излагаме на слънце.

Бенките не са единственият признак за рак на кожата

Първият и основният симптом на рак на кожата са рождените белези или бенките, които са променили цвета или формата си. Но е важно да запомните, че това не е единственият признак на болестта. Знак за началото на меланома може да бъде пъпка, която не минава дълго време. Ето защо е важно да се консултирате с лекар незабавно, ако откриете подозрително образувание върху кожата си.

Ултравиолетовата радиация не е единствената причина за рак на кожата

Да, основната причина за заболяването все още остава продължителното излагане на ултравиолетови лъчи и дългото печене на слънце или пък стоенето в солариума. Това наистина увеличава риска от рак, но все пак не е единствената причина за появата му. Други фактори са генетиката или употребата на лекарства, които потискат имунитета. Ето защо, дори да не прекарвате много време на слънце и никога да не сте били в солариум, трябва редовно да извършвате самостоятелно изследване на кожата и да потърсите медицинска помощ при най-малкото съмнение.

Всички използваме твърде малко слънцезащитни продукти

Според Американската академия по дерматология, средно всички ние използваме не повече от 25-50% от препоръчителното количество слънцезащитни продукти. В най-добрия случай, използваме крем сутрин, преди да излезем от вкъщи, но забравяме, че продуктът трябва да се нанася на лицето на всеки два часа. Хубаво е да изберете крем с достатъчно високо ниво на защита - поне 30-и фактор, а най-добре 50-и и да го използвате постоянно - това ще помогне за намаляване на риска от заболяването./jenata.blitz.bg

Коментирай