logo

За нищо на света не яжте тази храна! Съкращава 36 минути от живота

За нищо на света не яжте тази храна! Съкращава 36 минути от живота

Всички сме чували колко важна е храната за здравето ни. Но едва ли си даваме сметка колко вярно е това твърдение.

Доказателство за това е едни доста шокиращо откритие, направено след мащабно международно проучване. Според данните, публикувани в "Nature Food", се оказа, че има една храна, която ако консумираме, „скъсява“ с 10 минути живота ни.

Разкриха коя е идеалната закуска

Добрата новина е, че има други храни, които пък могат да го удължат.

И така – става въпрос за консумацията на хот-дог. Именно тази храна може да съкрати невероятните 36 минути от живота. 

Хотдогът е сред най-вредните храни от 5 853 ястия в света, но добрата новина е, че ако замените само 10% от месото, което консумирате всеки ден, това ще добави 48 минути и по някакъв начин ще балансирате минуса от 36, пише IFL Science.

Една краставица добавя 10 минути
Но как учените изчисляват въздействието на храната в минути? Оливие Жолие и Катерина Стилиану използват нещо, наречено Нутрицииден здравен индекс. Той е разработен от Виктор Фулгони, който ръководи изследването "Глобален товар на болестта" - информация за храненето и начина на живот на всяка страна по света през последните 30 години. Според него например една краставица добавя 10 минути към живота ни.

Замърсяването и нашата околна среда влияят върху храната
Жолие и Стиляну не се фокусират само върху храната, те се интересуват как изменението на климата, замърсяването, качеството на водата и други фактори влияят заедно с храната върху здравето ни. Това означава нови параметри и таблици. Резултатът е следният: храната е разделена на три категории: „стоп“, „продължи с повишено внимание“ и „можеш да я ядеш“, като светофар в три цвята. Например „стоп“ често се среща в преработените меса, „продължи с повишено внимание“ в дъвките, а „можеш да го ядеш“ в повечето плодове и зеленчуци.

Веганството в никакъв случай не е най-добрата опция
Добрата новина от това изследване е, че то доказва, че екстремните диети и пълното изоставяне на месо като вегетарианството и веганството не са най-добрата опция. Някои от веганските опции функционират добре в анализа, но цифрите показват, че не е нужно да се отказвате от месото, за да сте здрави. Напротив, те препоръчват всеядно хранене, което включва храни от животински произход за цялостен потенциал на тялото. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

бай Гъдю

бай Гъдю 04.09.2021 8:40

И ракия!... ;)