Експерт разкри трябва ли да мием ориза преди готвене

Изплакването го прави по-безопасен за консумация

https://jenata.blitz.bg/dom-i-semeystvo/ekspert-razkri-tryabva-li-da-miem-oriza-predi-gotvene Jenata.blitz.bg
Експерт разкри трябва ли да мием ориза преди готвене

Оризът е универсална и лесна за приготвяне храна, която е неизменна част от менюто на много хора по цял свят.

А изплакването му със студена вода преди готвене е кулинарен ритуал, за който мнозина дори не се замислят. Така е прието и като че ли няма причина този етап да бъде пропуснат. 

Въпреки че това не е задължително, health разкри няколко хранителните и кулинарни причини, заради които е най-добре да го направите. 

Експертите казват, че изплакването на ориза ще премахне лепкавостта му и ще го направи пухкав, премахвайки излишното нишесте, което кара зърната да залепват едно за друго. Освен това изплакването го прави по-безопасен за консумация.

Оризът се превръща в смъртоносна отрова, ако сторите това

Кейтлин Сас, учен по храните и старши мениджър по изследване и развитие на компанията за ориз Lundberg Family Farms, обясни, че по този начин се премахват всички остатъци от боклук, които могат да включват мръсотия и дори малки камъчета. 

Според проучване на Journal of Hazardous Materials, измиването на ориза преди готвене намалява замърсяването с пластмаса с 20-40%. Има и доказателства, че по този начин се намалява концентрацията на арсен, който се съдържа в определени количества в почвата и водата.

През 2023 от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ отбелязаха, че концентрацията на неорганичен арсен за белия ориз обикновено е около 92 части на милиард. За кафявия ориз тази цифра е по-висока.

Минуси при измиването на ориза

"Изплакването или накисването на ориза за продължителен период от време преди готвене може да го лиши от някои от хранителните му вещества", обяснява Кейтлин Сас.

5 лесни и златни стъпки за приготвянето на перфектния ориз

Въпреки че по този начин се премахва нишестето, се измива и малко количество полезни фибри, наречени устойчиво нишесте. То подобрява работата на червата и стабилизира нивата на кръвната захар. 

Освен това измиването на ориза намалява количеството желязо и водоразтворимите витамини от група В, включително фолиева киселина, ниацин и тиамин. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

Горещи

Коментирай