5 лесни и златни стъпки за приготвянето на перфектния ориз

Всеки, който някога се е опитал да приготви пухкав ориз знае, че често пъти по-скоро се получава каша, а не хубава манджа с отделени зрънца

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/5-lesni-i-zlatni-stpki-za-prigotvyaneto-na-perfektniya-oriz Jenata.blitz.bg
5 лесни и златни стъпки за приготвянето на перфектния ориз

Оризът често присъства на нашата трапеза. Всички сме наясно, че той може да бъде приготвен по всевъзможни начини, но…

Има един голяма проблем! Всеки, който някога се е опитал да приготви пухкав ориз знае, че често пъти по-скоро се получава каша, а не хубава манджа с отделени зрънца.

Внимание, цял живот сме готвили ориза погрешно!

Но спокойно, от jenata.blitz.bg знаем как да разрешите този проблем.

Има точно пет златни трикчета, благодарение на които ще получите най-вкусния ориз.

Като начало знайте, че много голямо значение има марката на ориза!

А ето и златните трикчета за приготвянето на съвършения ориз:

1. Като за начало, какъвто и вид ориз да изберете, той трябва да бъде измит. Ако не планирате да правите ризото, важно е оризът да е лепкав.

Струва си да изплакнете зърнените култури с фино сито, докато водата стане напълно прозрачна - по този начин се отървете от нишестето, което „залепва“ оризът.

2. Що се отнася до съотношението на зърнени култури и вода, общоприето е, че за една чаша ориз са необходими две чаши вода, но различните видове ориз изискват различно количество течност за готвене. 

Например, по-добре е да готвите дългозърнест ориз в съотношение една чаша ориз към една и половина чаши вода, кръглозърнест ориз - една чаша ориз към две и половина или дори три чаши вода. 

Но на пара - едно към две. Тук си струва да се отбележи, че производителят обикновено посочва тази информация върху опаковката.

Всички ще се влюбят в този фалшив ориз и ще питат за още

3. Когато готвите ориз, изберете съд с дебело дъно - това ще позволи на температурата в него да се разпредели по-равномерно, което ще помогне да се избегне изгарянето на зърнената култура. 

Поставете ориза в подсолена вряща вода. След това веднага разбъркайте и след като заври намалете котлона и покрийте с капак.

4. Останалото време на готвене дръжте капака и не бъркайте повече ориза - в противен случай оризът може да се начупи при бъркане и да отдели нишесте, което допринася за лепкавостта му. Времето за готвене на определен вид ориз винаги е посочено на опаковката.

5. Когато оризът е готов, свалете го от котлона и го оставете да престои с капак около 15 минути.

На този етап към готовата гарнитура може да се добави малко масло.

Добър апетит от jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай
2 Коментара
тайнство
преди 1 година

Който до сега не може да свари един ориз, по добре да не опитва. А 'таините" в матрЯлчето ги пише на гърба на всека опаковка с ориз. Това е плагиатство.

Откажи
Мима
преди 1 година

Има си rice cooker, за пухкав ориз.

Откажи