5 лесни и златни стъпки за приготвянето на перфектния ориз

5 лесни и златни стъпки за приготвянето на перфектния ориз

Всеки, който някога се е опитал да приготви пухкав ориз знае, че често пъти по-скоро се получава каша, а не хубава манджа с отделени зрънца

Оризът често присъства на нашата трапеза. Всички сме наясно, че той може да бъде приготвен по всевъзможни начини, но…

Има един голяма проблем! Всеки, който някога се е опитал да приготви пухкав ориз знае, че често пъти по-скоро се получава каша, а не хубава манджа с отделени зрънца.

Внимание, цял живот сме готвили ориза погрешно!

Но спокойно, от jenata.blitz.bg знаем как да разрешите този проблем.

Има точно пет златни трикчета, благодарение на които ще получите най-вкусния ориз.

Като начало знайте, че много голямо значение има марката на ориза!

А ето и златните трикчета за приготвянето на съвършения ориз:

1. Като за начало, какъвто и вид ориз да изберете, той трябва да бъде измит. Ако не планирате да правите ризото, важно е оризът да е лепкав.

Струва си да изплакнете зърнените култури с фино сито, докато водата стане напълно прозрачна - по този начин се отървете от нишестето, което „залепва“ оризът.

2. Що се отнася до съотношението на зърнени култури и вода, общоприето е, че за една чаша ориз са необходими две чаши вода, но различните видове ориз изискват различно количество течност за готвене. 

Например, по-добре е да готвите дългозърнест ориз в съотношение една чаша ориз към една и половина чаши вода, кръглозърнест ориз - една чаша ориз към две и половина или дори три чаши вода. 

Но на пара - едно към две. Тук си струва да се отбележи, че производителят обикновено посочва тази информация върху опаковката.

Всички ще се влюбят в този фалшив ориз и ще питат за още

3. Когато готвите ориз, изберете съд с дебело дъно - това ще позволи на температурата в него да се разпредели по-равномерно, което ще помогне да се избегне изгарянето на зърнената култура. 

Поставете ориза в подсолена вряща вода. След това веднага разбъркайте и след като заври намалете котлона и покрийте с капак.

4. Останалото време на готвене дръжте капака и не бъркайте повече ориза - в противен случай оризът може да се начупи при бъркане и да отдели нишесте, което допринася за лепкавостта му. Времето за готвене на определен вид ориз винаги е посочено на опаковката.

5. Когато оризът е готов, свалете го от котлона и го оставете да престои с капак около 15 минути.

На този етап към готовата гарнитура може да се добави малко масло.

Добър апетит от jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

тайнство

тайнство 03.04.2023 5:05

Който до сега не може да свари един ориз, по добре да не опитва. А 'таините" в матрЯлчето ги пише на гърба на всека опаковка с ориз. Това е плагиатство.

Мима

Мима 12.06.2023 14:41

Има си rice cooker, за пухкав ориз.