logo

Йенските тенджери ще заблестят като нови, направите ли това

Йенските тенджери ще заблестят като нови, направите ли това

Съществуват куп почистващи препарати с естествени съставки, безопасни за здравето, но народните методи за почистване на мазнини обаче си остават най-ефективни

Напоследък все повече домакини използват стъклени съдове за приготвянето на кулинарните си шедьоври. И в това няма нищо случайно, защото те не абсорбират чужди миризми, не ръждясват и най-важното - ястието няма как да изкипи. 

За съжаление, с течение на времето тази посуда губи първоначалната си прозрачност и блясък и започва да се захабява, а това създава илюзията за небрежност.

Съществуват куп почистващи препарати с естествени съставки, които се считат за абсолютно безопасни за здравето. Народните методи за почистване на мазнини обаче си остават най-ефективни!

Днес от jenata.blitz.bg ще ви разкрием няколко прости трикчета, с които ще накарате стъклото отново да заблести като ново. С тези проверени методи съдовете винаги ще бъдат идеално чисти!

Ако искате посудата, покрита с жълти мазни петна и сива плака, да заблести като нова, най-добре е да я накиснете предварително. Оптималното решение е голямо количество гореща вода и няколко капки препарат.

Трик: Пералнята свети от чистота за секунди с този метод

Оставете я в тази смес и след 30 минути опитайте да махнете мръсотията с дървена шпатула. Ако мръсотията се отдели, продължете отстраняването й с гъба. Ако не - сменете разтвора, но вместо препарат сипете сода. Оставете за още 30 минути, след което повторете манипулациите с гъбата.

Един полезен трик - поръсете малко сол върху гъбата, докато миете. Тя няма да надраска повърхността на съдовете и определено ще измие цялата мръсотия и ще им придаде блясък. 

Опитните домакини разполагат с куп варианти за почистване на загоряла стъклена тава или тава за печене, върху която се е образувал слой засъхнала мазнина. 

С лимонена киселина - вземете голям съд, изсипете в него 100 гр. лимонена киселина и налейте вряла вода. Потопете стъклените съдове в разтвора и покрийте със стреч фолио. Оставете за един ден, след което извадете тавата и я измийте с гъба и препарат.  

Със сода - смесете с препарат в равни пропорции, натрийте съдовете с тази "каша" и оставете за 20 минути. След това отстранете останалата мръсотия с гъба и изплакнете с топла вода.

Този трик за почистване на фурната спестява време и усилия

С оцет - смесете 1 супена лъжица оцет с 1 супена лъжица царевично нишесте и нанесете върху проблемните зони. Оставете за 10 минути, след това изтъркайте с твърда гъба и измийте с топла вода.

Може да опитате да почистите съдовете и с горчичен прах. За целта се приготвя разтвор от 1-2 супени лъжици прах и вода.  

Ако нито един от методите не е постигнал целта си, вземете паста за зъби. Нанесете точки върху мазните и изгорели области и оставете за 15 минути. След това внимателно търкайте с гъба, потопена в сода бикарбонат и топла вода. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки

Коментирай

Стига глупости

Стига глупости 29.03.2023 5:47

Мийте ги в миялна машина. Ако нямате помолете приятел.

Стига глупости!

Стига глупости! 29.03.2023 6:52

По-скоро ще ида до магазина да си купя нова "посуда".... А мръсната - в кофата за боклук. Който я намери да си я чисти!

Няма време

Няма време 29.03.2023 8:54

На "Всичко за 1 лев" има нови!

ТАНЯ

ТАНЯ 29.03.2023 9:20

МНОГО ДЪЛГО НАПИСАНО И ПЪЛНО С ГЛУПОСТИ!