Необичаен начин за засаждане на билки... на прозореца в апартамента 

Необичаен начин за засаждане на билки... на прозореца в апартамента 

Не си мислете, че това е трудно – просто трябва да знаете няколко малки тайни, казва пенсионерката Светлана

Идва онова време от годината, когато хората масово започват да усещат есенната умора, а това е така защото се събужда недостигът на витамини. Може да не го забележите, ако редовно подправяте диетата си с пресни билки, съдържащи витамини. 

По правило в градските среди и по-специално в апартаменти и във всяко жилище, което няма градина, възможностите за отглеждане на растения в саксии и тави са много ограничени. Но не се отчайвайте – винаги може да засадите подправки и да ги сложите на перваза на прозореца.

Пенсионерката Светлана Макарова сподели пред jenata.blitz.bg, че целогодишно отглежда пресни подправки в апартамента й.

„Отглеждането на зеленчуци изисква кутии (пласмасови малки саксии или купички от кисело мляко), които са достатъчно широки, но не достатъчно дълбоки, за да се поберат на перваза на прозореца ви. 

Може да се използва почти всякакъв вид тръст. Например за разсад на зеленчуци. Моята дренажна система се състои от малки камъчета и аз овлажнявам земята с пръскачка“, казва Светлана Петровна.

Важен момент е осветлението. Почти всички растения напредват само заради слънчевите светлини. Естественото осветление е от съществено значение. Обикновеното домакинско електричество, уви, не е подходящо. 

Така че е препоръчително да закупите фитолампа. Има много евтини опции на пазарите. Но ще бъде осигурена необходимата гама от осветление, която обикновените лампи не осигуряват.

Ето какъв разсад да засадите през февруари СПИСЪК

Една светлина от улицата също не е достатъчна. Първо, идеалната ситуация, когато грее слънце, е рядкост в повечето апартаменти, и второ, дневните часове са твърде кратки (все още). Тук фитолампите идват на помощ. Идеалният „светъл ден“ за зеленина е с продължителност от 14 часа.

Има тайни за осигуряване на вода на подправките. Обикновено всеки перваз на прозореца има отдолу парно. То силно изсушават въздуха, което е вредно за растенията. Осигуряването на комфортна влажност за тях е просто - поставете купа с вода до парното или редовно поставяйте мокра кърпа върху радиаторите. По-добре е растенията да се поливат с вода със стайнатемпература.

Така че, ако сте избрали магданоз и целина за сеитба на перваза на прозореца, тогава не можете без осветление. В противен случай билките ще бъдат много летаргични и малко полезни. 

5 цветя, които се засаждат без разсад СПИСЪК

Дневните часове ще бъдат напълно достатъчни за култури като чесън и лук. Такива непретенциозни растения като горчица и кресон изобщо ще се справят без подходяща порция светлина. 

При избора на ранни сортове те могат да се засяват дори не в земята, а върху памучна вата или марля.

Магданозът и целината могат да се берат 6 седмици след засаждането. Марулята и кориандърът ще узреят една или две седмици по-рано, а листната горчица може да бъде откъсната след няколко седмици. 

В този случай можете напълно да се справите без торове. Растенията за бърза консумация ще имат достатъчно от онези минерали, които се съдържат директно в почвата.

Между другото, много хора използват не само первази, но и специално направени рафтове на най-често и добре осветените стени на стаите. С необходимото желание и възможности за закупуване на необходимите лампи в апартамента е напълно възможно да се отглеждат домати и краставици.

Необичаен начин за засаждане на домати... на терасата в апартамента

На по-ниска цена можете да си осигурите черен пипер и почти всякакъв вид зеленолистни. По някаква причина зеленият грах дава много зле у дома - колкото и да се опитвате, но растящият грахов храст изглежда не по-зле от цветята като декорация. И там гледате - и ще чакате шушулките. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

junteeniot

junteeniot 28.09.2023 17:46

Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами----- https://urlis.net/biocom