Никога не слагайте тези 9 храни в микровълновата, опасно е

Никога не слагайте тези 9 храни в микровълновата, опасно е

Тези продукти в никакъв случай не са съвместими с електрическия уред

Всички хора са наясно, че не е добре да се слагат пластмаса и фолио в микровълновата и това е много опасно. Има обаче и няколко продукта, които по-добре никога да не претопляте в нея, в противен случай ще поемете истинска отрова.

7 грешки при ремонта на кухнята, които ще превърнат живота ви в безкрайно чистене

Микровълновата фурна навлезе в ежедневието не толкова отдавна, а повечето хора вече сме напълно зависими от нея. И все пак това не е универсално устройство и то може да развали част от храната, правейки я токсична, което пък от своя страна е много опасно за здравето ни. Има някои продукти, които могат да експлодират в нея. 

За да сведете до минимум риска за здравето си и от опасни инциденти в кухнята, не използвайте микровълновата за ето тези 9 храни.

5 малки тайни за кралски ред в кухнята

Варени яйца

Когато яйцето е в микровълновата, влагата вътре създава по-голямо натрупване на пара и то може да експлодира. Още по-лошото е, че то може да се спука не в микровълновата ви, а после - в ръката ви. По добре не поставяйте яйца в микровълновата. В краен случай ги нарежете на парчета и тогава ги претопляйте. 

Кърма

Много млади майки замразяват кърмата си и съхраняват така млякото. В това няма нищо лошо, но микровълновата фурна може да не загрее равномерно течността, създавайки "горещи точки", които могат да изгорят гърлото на детето. 

Избити плочки и руини - не е за вярване в какво се превърна тази кухня в стара панелка след основен ремонт! (СНИМКИ)

Преработено месо

Тези храни често съдържат химикали и консерванти, които да удължат срока им на годност. Микровълновата печка може да ги направи още по-нездравословни. При нагряване може да настъпят химически промени, например при процеса на окисляване на холестерола, който може да доведе до коронарна болест на сърцето.

Ориз

Нагряването му може да доведе до хранително натравяне. Проблемът е свързан с бактериите Bacillius cereus в него. Топлината убива тази бактерия, но може да произведе топлоустойчиви спори. ри стайна температура, те могат да се размножат ида причинят натравяне.

Пиле

Топлината на микровълновата не винаги е в състояние да убие бактериите в храната, тъй като вълните се нагряват отвън, а не отвътре. 

Пиле, което може да съдържа салмонела, не трябва да се слага в микровълновата. Тя просто няма да убие някои от опасните бактерии. Нужна е старателна термична обработка.

5 стандартни грешки при обединяване на кухнята с дневната СНИМКИ

Цвекло, целина, зеле, спанак

Тези неща също не трябва да се слагат в микровълновата. При нагряване естествените нитрати, които първоначално са полезни, може да се превърнат в нитрозамини, които са канцерогенни вещества.

Люти чушки

Когато ги загрявате капсаицинът (веществото, което им придава пикантност) се освобождава и това може да изгори гърлото ви в последствие и да доведе до затруднено дишане или кашлица.

Плодове

Целият плод задържа пара и може да се пръсне при нагряване. Отделно е и историята с гроздето. То няма да стане на стафиди, но пък може да пламне. 

Красота в 8 квадратни метра: пример за приказна кухня в панелка след чуден ремонт

Картофи

Готвенето им във фолио предпазва бактериите, които могат да причинят ботулизъм от топлината. Не е добре да ги готвите първоначално без фолио./jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

nsp

nsp 17.09.2020 12:46

Nikoga ne slushayte experty ot blitz/pik za mirowave oven - te na selo vse oshte sa na ognishta i vanshni toaletni varhu septichni yami...