Всяка жена ще направи сама тази оранжерия-чудо: Готова е за час СНИМКИ

Всяка жена ще направи сама тази оранжерия-чудо: Готова е за час СНИМКИ

Най-простата оранжерия се основава на две високи лехи от 3 м, направени от дъски

Не всеки може да си позволи да купи готова оранжерия, още по-малко парник. Въпреки това, всеки може да построи най-простата оранжерия със собствените си ръце! 

И с женските ръце ще бъде възможно да се изгради великолепна оранжерия само за 1 час работа. Ще ви служи вярно дълги години!

5 цветя, които се засаждат без разсад СПИСЪК

Оранжерийна основа
Най-простата оранжерия се основава на две високи лехи от 3 м, направени от дъски. Препоръчително е да ги направите предварително и в същото време да подготвите хранителна почва за растенията. Това значително ще опрости работата по изграждането на самата оранжерия.

Ето какъв разсад да засадите през февруари СПИСЪК

Фиксиране на арки
Дъгите могат да бъдат купени готови или просто да сложите тръби за студена вода, 4 метра всяка, в земята от двете страни. Подходящи са полипропиленови , PVC или металопластични разновидности.

Самите дъги се закрепват към леглото с по удобен начин. Аз го правя с ламарина. Просто изрежете толкова, колкото ви е необходимо с ножица за метал и закрепете със самонарезни винтове. Благодарение на тази фиксация, дъгите ще бъдат високи и можете да влезете в оранжерията лесно и удобно!

Важно за градинарите: Тези цветя се засаждат още през февруари

Укрепващо ребро
Като укрепващи ребра, които в същото време ще действат като опора за бъдещи растения, използвайте обикновени пръти, вероятно най-тънките. Две се закрепват отстрани вътре в арките върху профилни тръби  15*15 мм (4 бр.), които се забиват в земята пред и зад оранжерията. Друга пръчка е прикрепена напречно към арките отгоре, под завоя.

Пръчките просто трябва да бъдат завързани към арките във всички точки на контакт, а също и да бъдат закрепени към профилни тръби и те ще се държат доста здраво! Благодарение на ребрата конструкцията ще бъде твърда и вятърът няма да я разклати.

Това е идеалната почва за домати, ето как се приготвя смес за разсад

Покривало за парник
Крайният дизайн на оранжерията изглежда така (вижте снимката по-долу ). Много лесно фиксиране на арки, пръти и тръби! Това обаче е достатъчно, за да завършите работата за 1 час и да получите прилична оранжерия, която изпълнява всички основни функции.

Покрийте го със спанбонд и фолио. Поставете камъни или тухли отстрани, за да го закрепите. В края на сезона покривният материал може да се отстрани, почисти и съхранява до следващата година. Такава проста оранжерия ефективно ще защити растенията от вятър, силно слънце, замръзване и вредители!

Пръчките не само създават допълнителни усилващи ребра, но и действат като отлична опора за растенията! Завържете въже и го спуснете надолу към разсада.

Пътеката между леглата може да бъде покрита, например, с градински геотекстил и поръсена с пясък отгоре, за да се предотврати появата на плевелите. Удоволствие е да се грижиш за такава оранжерия и растенията в нея! И най-важното е, че може да се изгради бързо, просто от налични материали и от женски ръце. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

Коментирай