Историята на диетите за отслабване датира от стотици години. Най-вероятно те са се появили заедно със самите жени.
Напълно възможно е древните красавици също периодично да са се отказвали от допълнително парче мамут, за да се „вместят“ в миналогодишната си кожа.
Първото официално споменаване на диетата като отделен клон на медицината датира от времето на Хипократ.
В днешно време има огромен брой диети, понякога доста необичайни: според генетичния код, шоколадови диети, диета с месо от кенгуру (Австралия), диета със сандвичи (Испания) и дори въздушна диета (Франция), базирана на консумацията на от супа, приготвена от вода и сол.
Повечето от тези диети не работят, а някои дори стават животозастрашаващи.
Но замисляли ли сте се за това как са отслабвали нашите баби и майки през т. нар. „соц“? Е, оказа се, че това е ставало благодарение на основно три диети.
„Времето на соца не можеше да се похвали с разнообразие от продукти, но трябва да им отдадем дължимото, по това време продуктите поне бяха естествени, а не бъкани с какво ли не гадости.
Жените от онези времена пък се опитваха да подражават на известни актриси и модели и от понеделник нататък редовно „минаваха“ на диета. Основните й станаха най-достъпните продукти: варено месо, кефир, яйца, зеленчуци и плодове“, коментира диетоложката д-р Кристина Плотникова.
Ето кои са трите диети, с които майките и бабите ни отслабваха по времето на соца:
Дни на гладуване
Те бяха най-популярните. По съвет на опитни приятелки на майките и бабите ни се препоръчвало да организират тези дни до 2-3 пъти седмично.
За един ден човек може да изяде само 1 кг ябълки или 600 г извара, или да изпие 1 литър кефир, или в краен случай 6 яйца. Дните на гладуване позволяват да се губят до 1,5 кг на ден.
Между другото, кефирът присъстваше в почти всички соц диети. Това е така, защото елиминира чувството на глад и нормализира работата на стомашно-чревния тракт.
От диетична гледна точка такава диета е напълно оправдана. Съвременните лекари също препоръчват да се използват дни на гладно два пъти седмично вместо диети за отслабване, за да се облекчи храносмилателната система.
Особено полезно е да прекарате дни с щадящо хранене след празниците, за да дадете почивка на тялото. Такива дни помагат да свикнете да ядете малки порции храна, тялото получава възможност да се отърве от задържането на течности и напълно да смила големия обем приета храна.
От соц времето гамата от продукти за гладните дни не се е променила много. През деня можете да консумирате:
- 1-1,5 л нискомаслен кефир;
- 600 г нискокалорична извара;
- 250 г сух ориз или елда, които се варят без сол и захар.
Японска диета
Тази диета е много популярна сред нашите съвременници. Основата на диетата е бяло зеле, варена риба и яйца. Като добавка пият кафе и чай без захар.
За две седмици спазване на диетата можете да свалите от 5 до 10 излишни килограма. Предимствата на диетата са, че използваните продукти са достъпни и се консумират в достатъчни количества, за да не предизвикват чувство на глад.
В съвременната версия диетата се допълва с варени пилешки гърди и задушени зеленчуци, което я прави доста пълноценна и оправдана от гледна точка на диетологията.
Диетата на Лариса Долина
Сега може би ще за запитате коя е Лариса Долина? Е, тя бе известна руска певица и актриса – сега разбирате защо е била толкова популярна сред българските жени по времето на соца.
Именно диетата на Лариса Долина беше може би най-популярната диета в соц времената. Все още не е известно дали Лариса Александровна има нещо общо с нея, но драматичната загуба на тегло на певицата през 90-те години вдъхнови жените от онези години да се преобразят.
Основата на диетата на знаменитостта беше кефирът, който допълваше малък ежедневен набор от моно продукти.
Диетата е предназначена за 7 дни и се предполага, че през това време човек може да загуби от 3 до 5 килограма.
- Ден 1: 4 варени картофа и 500 мл кефир;
- Ден 2: 400 г извара и 500 мл кефир;
- Ден 3: 1 кг ябълки и 500 мл кефир;
- Ден 4: 400 г варено месо или пиле и 500 мл кефир;
- Ден 5: 1 кг ябълки и 500 мл кефир;
- Ден 6: 2 литра вода без кефир;
- Ден 7: 6 варени яйца и 500 мл кефир.
От диетична гледна точка подобна диета е много съмнителна. Предполага се, че загубата на тегло не се дължи на изгарянето на мастните резерви, а на загубата на течности и мускулна маса.
Липсата на протеини и въглехидрати в диетата може да доведе до развитие на обща слабост, замаяност и раздразнителност. В края на такава оскъдна диета са възможни „сривове“, по време на които човек ще изяде голямо количество храна със съмнителна хранителна стойност, като по този начин ще увеличи теглото си и ще получи психологическа травма.
Важно!
Всяка загуба на тегло е временна и води до краткотрайна загуба на тегло. За да се отървете правилно и трайно от излишните сантиметри на талията, е необходимо да установите рационална диета, да увеличите дневната консумация на калории чрез физическа активност и не забравяйте да се консултирате с лекар, за да изключите сериозни заболявания. / jenata.blitz.bg