logo

Д-р Егжина: Ако косата се омазнява бързо, то направете това!

Д-р Егжина: Ако косата се омазнява бързо, то направете това!

Оказа се, че има лесен начин да се преборим с този проблем

Няма жена, а и мъж, който да има по-дълга коса, които да не страдат от един общ проблем. А именно – какво да направим, за да не се омазнява косата бързо и как по-дълго да я накараме да изглежда чиста.

Трихологът, дерматовенеролог и козметолог д-р Людмила Егжина разкри няколко интересни начина да поддържаме косата чиста за дълго време. 

Лекарят обясни, че косата се замърсява бързо, включително поради производството на себум, в резултат на което мазнините се смесват с роговите люспи, кожата се запушва и външният вид на гривата ни става неприятен.

„Продукцията на мастните жлези може да бъде толкова увеличена, че в рамките на няколко часа след измиване човек усеща някакъв дискомфорт и замърсяване на косата“, пояснява лекарят.

Поради тази причина Егжина преди всичко съветва да се нормализира регулирането на себума на мастните жлези и да се забави активното отделяне на мазнини.

„Най-често предписваме препарати, съдържащи цинк, или продукти за локално приложение - киселини, млечна киселина, пилинги. Нанасят се върху скалпа. 

Повърхностното почистване е измиване на косата, а дълбокото е пилинг. Благодарение на дълбокото почистване, скалпът остава в комфортно състояние по-дълго и косата се замърсява по-бавно“, обяснява специалистът.

В допълнение, лекарят добави, че тежката храна провокира допълнително производство на себум. В резултат на това тя препоръча премахването на такива храни от менюто ни.

„Освен това при мазна кожа почистването на главата два или три пъти седмично не е подходящо. Ежедневното измиване на косата или веднъж седмично е задължително с пилинг, за да се удължи дълбокото почистване“, заключи Егжина. jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!