Половинката ви не помага в отглеждането на детето? Ето как лесно да го накарате да осъзнае, че и той е родител

Половинката ви не помага в отглеждането на детето? Ето как лесно да го накарате да осъзнае, че и той е родител

Отглеждането на едно дете е процес, в който трябва да участват и двамата родители. За жалост, много често се получава така, че всички грижи върху малкото човече падат върху плещите на майката, докато таткото играе ролята на страничен наблюдател. 

Майката е тази, която непрекъснато се върти около хлапето, гледа дали е добре облечено, нахранено, нуждае ли се от нещо, води го на разходка и бодърства по цяла нощ, когато то е неспокойно. 

Всичко това ви е много познато и смятате, че е крайно време и партньорът ви да се включи дейно в отглеждането и възпитанието на детето ви? Тогава нашите съвети са точно за вас! В тази статия ще ви разкажем как да накарате човека до себе си да разбере, че той също е родител. 

Създайте правилния модел

Най-честата причина, поради която таткото не помага на майката в грижите за детето, е отсъствието на такъв пример в детството. И най-вероятно несъзнателно младият баща налага този модел и в своето семейство. За да промените начина му на мислене, е достатъчно да му покажете с примера си как трябва да се случва общуването с детето. Този прост метод, по думите на психолозите, ще помогне на голяма част от мъжете да се реализират като любящи и грижовни бащи. 

Забравете критиките

Специалистите твърдят, че жените инстинктивно са готови в по-голяма степен за появата на едно дете и на подсъзнателно ниво знаят какво да правят с него, докато при мъжете това не е така. В желанието си да помогнат, татковците взимат инициативата в свои ръце, но в замяна получат само критики, че не правят нещата по правилния начин.

5 типа бащи, с които не трябва да оставяте детето си за нищо на света!

Ако искате половинката ви да ви помага, не трябва да го мъмрите! Опитайте се да го напътствате как да прави нещата както трябва, използвайки фразата: "Чувала съм от лекаря, че е по-добре да се прави така". Информацията, която не е получена от вас, ще позволи на партньора ви да възприеме ситуацията по обективен начин. 

Победете страха му, че е некомпетентен 

Често мъжете с радост биха помагали, ако не се бояха да докоснат детето и да не направят нещо погрешно. В този случай на помощ може да дойде женската хитрост и грижовното отношение. Например можете да му кажете, че без негова помощ няма как да се справите. И акуратно да му подскажете какво да направи. Или да го привлечете към грижите за детето, предлагайки му да направите нещо заедно, например да изкъпете бебето.

Баща реши да снима дъщеричката си на люлката, дни по-късно разбра, че кадърът разкрива най-страшното

Така с времето страхът на таткото ще се изпари, а вие постепенно ще можете да се отдалечите и да започнете да отделяте повече време и на себе си.  

Помогнете му да разбере ролята си във възпитателния процес

Много бащи буквално не разбират ролята си във възпитанието на детето и затова отказват да общуват с него. За да преодолеете този момент, трябва да покажете на човека до себе си, че задълженията му към това семейство не са само да изкарва пари.

Казваме тези неща несъзнателно, но те действат разрушително на психиката на децата ни!

Изхождайки от жизнения си опит, му обяснете, че има теми, по които детето може да разговаря само с татко си, а той в отговор бащински ще го посъветва и ще го насочи към правилния път. Когато разговаряте, не трябва да крещите. Най-важното е да накарате половинката си да разбере, че той е много важен човек в живота на детето ви. 

Преборете депресията си

Още една причина, заради която бащите не общуват с децата си, са постоянните депресивни състояния, в които изпада майката. Психолозите твърдят, че отношението на татковците към децата се формира чрез отношението на майката към тях. И когато таткото се връща вкъщи, а половинката му през цялото време е уморена и разстроена, той започва да си мисли, че общуването с детето носи само тежест и мъка.

Млада фотографка показа колко различни са татковците с малки деца. Но те все пак имат нещо общо и то ще ви трогне до сълзи! (СНИМКИ)

Затова, колкото и да ви е тежко, постарайте се да покажете, че родителството си има и светла страна, изпълнена със смях, усмивки и сълзи от радост. /jenata.blitz.bg

Коментирай