logo

Психиатър разби голям мит: Следродилната депресия не идва след раждането

Психиатър разби голям мит: Следродилната депресия не идва след раждането

Експертът дава ценен съвет. с който можете да помогнете на младите майки около себе си да се съвземат по-бързо

Мит е, че следродилната депресия се появява веднага след раждането. Нека да не бъркаме този проблем с бебешката беседа, която протича достатъчно бързо.

Кога следродилната депресия наистина засяга младите майки и кой е най-изложен на риск? Истината идва тук. 

Досега имаше общ консенсус, че следродилната депресия се появява при жени непосредствено след раждането на бебето, или по-скоро, през първите шест седмици след раждането. Оказва се, че това е мит, защото депресията засяга младите майки много по-късно. 

9 вредни продукта, които даваме на детето си всеки ден!

„Съществува вреден мит, че болестта се появява през първите шест седмици след раждането. Междувременно, факт е, че 22 процента от майките със следродилна депресия страдат от нея през 12-ия месец от живота на бебето си “, твърди докторът по психично здраве Магдалена по време на Втория конгрес на психиатрите. 

Според различни статистически данни от 10 до 20% от жените, тоест над 70 000 млади майки, страдат от следродилна депресия в Полша. 

Разбира се, по-често от следродилна депресия жените след раждане изпитват така наречената „бебешка беседа“ (според някои доклади това е срещано явление в 90% от майките).

Осем бабешки деветини за бременността, които се оказаха верни (СНИМКИ)

Бебешката беседа се обозначава с факта, че в продължение на няколко дни или дори няколко седмици след раждането майките са сълзливи, раздразнителни, тъжни. Често са измъчени от съвестта си, че не чувстват това, което смятат, че трябва. 

За щастие в повечето случаи „бебешката беседа“ отминава и младите майки бързо се оказват в нова реалност.

За нищо на света не вярвайте в тези митове и суеверия, свързани с бременността

Трябва да се обърне внимание, когато това състояние става продължително. Тогава ще ви е необходима помощта на специалист и подходящо лечение, защото, както подчертават психолозите, този проблем засяга не само майката, но и детето. 

Изследвания, проведени от учени от Бристолския университет, показват, че децата, чиито майки са страдали от следродилна депресия между втория и осмия месец след раждането, са четири пъти по-склонни от връстниците си да имат проблеми с поведението на детето от 3 до 4 години.

Пет мита и суеверия за бременността, в които не трябва да вярвате!

Възможно е на възраст от 16 години да имат затруднения с математиката или други точни науки и седем пъти по-голям риск от депресия на възраст от 18 години. 

Д-р Магдалена Хозан-Деткова подчертава, че още на 4-ия месец от живота моделите на взаимодействие между депресирани майки и бебета се различават от моделите на взаимодействие на бебета със здрави майки.

Симптомите на следродилна депресия включват безпокойство, чувствителност, вина, умора, безсъние и дори мисли за самоубийство. 

Обичате кафе? Появи ли се някой от тези симптоми, по-добре бягайте при доктора!

Следродилната депресия не е заболяване, което трябва да се игнорира. Роднините често смятат, че една жена е тъжна поради липса на внимание към нея. Сякаш цялото внимание е отишло към бебето.

Погледнете я по-отблизо, може би сега младата майка има нужда от вашата подкрепа?

Как можете да помогнете? Грижете се за детето по няколко часа на ден и позволете на майката да излезе сама на разходка. Или просто да легнете във ваната и да слуша музика. Най-важното е да я оставите няколко часа да си почива и да се наслаждава на усамотението си. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Категорично

Категорично 19.04.2020 18:44

Не е вярно