logo

Разгеле: Учени разкриха най-добрите начини да накарате бебето да заспи

Разгеле: Учени разкриха най-добрите начини да накарате бебето да заспи

Изследването, проведено от международен екип от експерти, показа доста интересни данни

Международен екип от учени откри най-добрите методи за подпомагане на заспиването на бебетата, като същевременно насърчава правилното поведенческо развитие на детето. За да направят това, експертите проучиха връзката между начините, към които прибягват родителите в различните култури, и различията в личностните черти на децата. Това се съобщава в статия, публикувана в списание Frontiers in Psychology.

В проучването са участвали 841 семейства с деца на възраст от 17 до 40 месеца от Белгия, Бразилия, Чили, Китай, Финландия, Италия, Мексико, Холандия, Румъния, Русия, Испания, Южна Корея, Турция и САЩ. 

Магически трик успокоява плачещото бебе само за 30 секунди СНИМКИ/ВИДЕО

Темпераментът на детето е измерен с помощта на въпросника за поведението в ранна детска възраст (ECBQ), който отчита три основни групи черти на личността – избухливост (активност, ентусиазъм, склонност към социални контакти), негативна емоционалност (страх, суетливост, срамежливост, чувствителност и трудност). сън) и повишен контрол (фокусиране и превключване на вниманието, преодоляване на навици).

Родителите също така попълниха въпросник за ежедневните дейности (DAQ), предоставяйки информация за домакинството и практиките за гледане на деца, с акцент върху родителските практики преди лягане. 

Този метод е в състояние да успокои всяко ревящо бебе ВИДЕО

Тези практики бяха разделени на две големи групи, едната от които включваше методи, които насърчават активното поведение преди сън (игри, разходки, шофиране), а другата - пасивни методи (четене на приказки, тих разговор, прегръдки, пеене на приспивни песни).

Авторите на изследването потвърждават хипотезата, че пасивните методи за поддържане на съня са свързани с по-висока хирургия и повишен контрол при децата и по-ниска негативна емоционалност (НЕ). Ако една култура е по-вероятно да използва тези методи, тогава децата на тази култура се характеризират с по-ниска НЕ т тези на друга култура. Разликите в оперативността вече се наблюдават на индивидуално, вътрешнокултурно ниво. Що се отнася до активните методи, тяхната връзка с по-висока негативна емоционалност се наблюдава само на вътрешнокултурно ниво.

Магически японски трик успокоява всяко ревящо бебе

Учените класираха страните според това доколко тяхната култура насърчава пасивните методи, като САЩ, Финландия и Холандия са на първо място, а Южна Корея, Турция и Китай са в дъното на списъка (Русия е на девето място). При класирането на активните методи Румъния, Испания и Чили са на първо място, докато Турция, Италия и Белгия (11-то място за Русия) са в долната част на разпределението. 

Като цяло всички страни се характеризират с по-често използване на пасивни методи, отколкото на активни. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!