logo

Внимание! 12 забранени продукта за бременни жени!

Внимание! 12 забранени продукта за бременни жени!

Понякога трябва да ревизирате сериозно диетата си, ако чакате бебе. За това ви трябва воля, но не е кой знае колко трудно.

Диетата на бременната не е тази, на която сме свикнали обикновено. По-скоро това е просто образец на хранене за бъдещата майка. Ако тя го следва, то тялото й ще получава всичко, от което се нуждае, за да износи едно здраво дете. Понякога този режим е труден. В следващите редове ще откриете няколко неща, които е по-добре всяка бременна да извади от менюто си, ако иска бебето й да е здраво.

12 продукта, които трябва да се избягват:

Всякакви подправки стимулират апетита и задържат вода в организма, особено солта. Това вреди на бъбреците.

Пържено и мазно – това причинява храносмилателни проблеми и киселини. Ако все пак много ви се ядат пържени картофки, то гответе ги със зехтин.

Месо с кръв и млечни продукти от пазара. Опасни са, защото могат да съдържат бактерия, която причинява токсоплазмоза (Токсоплазмозата е остро протичащо паразитно заболяване, причинено от едноклетъчен паразит, наречен Toxoplasma gondii. Човекът, както и други животни домашни и диви, се явяват междинни гостоприемници, а крайният гостоприемник на инфекцията са представителите на семейство котки. Погълнати от човека от цистите и ооцистите се развиват благополучно други морфологични форми на паразита - тахозоити, които са способни да инфектират вид бели кръвни клетки, чрез които стигат до различни органи. Така те могат да се локализират в мозъка, белите дробове, сърцето, мускулите. При лица със запазена имунна система токсоплазмите обикновено преминават в латентно състояние, формирайки цисти с възможност за реактивиране при условия на имуносупресия.)

Пушена риба, сурови миди, суши, пушено сирене, сирене с плесен, пастет, пакетирани слапати, полуфабрикати. Могат да съдържат листерия патоген. (Листериозата при хората е едно от най-сериозните заболявания, предавани чрез храните, което води до хоспитализация, висока заболеваемост и висока смъртност, особено сред възрастните хора. Наблюдението на листериозата при хората се фокусира върху тежките, инвазивни форми на заразяване с L. monocytogenes, при които рисковите групи са предимно възрастните и имунокомпрометираните хора, както и бременните жени и кърмачетата. Инфекцията най-често се проявява, като септицемия, менингит или спонтанен аборт.)

Яйца – сурови или варени – носят потенциален риск от салмонела

Колбаси – съдържат много сол, подправки, мазнини и консерванти

Говеждо, овче, свинско, маргарин, фаст фууд.

Кремове, торти, бонбони, понички, бисквити и продукти от бяло брашно – богати са на калории, но бедни на хранителни вещества. Това са празни калории.

Екзотични плодове, цитрусови плодове, ягоди, фъстъци – потенциални алергени. Ако никога не сте имали никакви алергични реакции към тях, може да ги включите в менюто си, но без да прекалявате.

Кафе, кола, силен чай – нарушават усвояването на микролементите, съдържат кофеин, което увеличава кръвното налягане.

Всеки алкохол – въпреки че е разрешена глътка-две вино или бира.

Вредни продукти

Също така си струва да се изключи това, което предизвиква развитието на алергии. За щастие почти всеки продукт може да бъде заменен с нещо друго. Има храни, които трябва да се консумират изключително предпазливо при бременност – гъби, ядки, морски дарове./jenata.blitz.bg

Коментирай

Глупости

Глупости 30.06.2018 19:46

Според вас, бременните трябва да са на фотосинтеза.

Глупости

Глупости 30.06.2018 19:46

Според вас, бременните трябва да са на фотосинтеза.

Didi

Didi 30.06.2018 21:19

По голяма глупост не бях чела, и какво според вас да ядат бременните, явно наистина трябва да са на фотосинтеза!