logo

5 златни правила, с които пуловерът винаги ще бъде като нов

5 златни правила, с които пуловерът винаги ще бъде като нов

Има как правилно да се погрижите за него, за да бъде винаги красив

В студените дни дебелият пуловер е идеалното спасение. Едва ли има човек (без значение мъж или жена), който да няма подобна дреха в гардероба си. Разбира се мнозина предпочитат полото, за което преди време от jenata.blitz.bg ви разкриехме, че ще е хит за студените дни.

Но нека си признаем, че понякога правилното съхранение на пуловера може да се окаже истински кошмар.

Затова сега от jenata.blitz.bg ще разкрием пет правила, с които тази дреха ще бъда като нова без значение от времето, което е минало откакто сме я взели от магазина.

Ето кои са тези 5 златни правила, с които пуловерът ще остане като нов:

Как да премахнем досадните топченца, образували се върху него?
За съжаление дори върху скъпите материи могат да се появят онези досадни топченца. Това не означава, че качеството на дрехата не е добро.

За щастие има много устройства за премахването им, но ако не можете да си позволите или да намерите такива, то на помощ идва самобръсначката. 

Така например можете да използвате самобръсначка за еднократна употреба. За целта разгънете пуловера на гладка повърхност и започнете нежно да отстранявате топченцата – все едно „бръснете“ дрехата.

Кога да перем пуловера?
Всякакви дреха губи формата и цвета си с течение на времето и още повече след многобройни изпирания. Затова е добре да знаете, че вълната (от тази материя най-често са направени пуловерите) не е добре да се пере често.

Затова, ако се нацапате и върху пуловера се образува петно, то е по-добре да го изперете на ръка и то само в областта на зацапването, а не директно да го пъхате в пералнята. 

Не забравяйте, че колкото по-бързо отстраните петното, толкова по-добър ще е резултатът. Старите петна се отстраняват много по-лошо.

Въпреки това потта, кожните секрети, парфюмите, дезодорантите и тютюневият дим, които се утаяват върху тъканта, трябва да се отстраняват от време на време и само едно добро пране в пералнята ще помогне. 

Затова не носете един и същи пуловер няколко дни подред. Носете го не повече от 1-2 пъти седмично. За да го перете по-рядко и да не го зацапвате излишно е добре под него да облечете боди с дълъг ръкав или поне тениска.

Как да изперем пуловера правилно?
Напълнете мивка или леген със студена вода. Добавете перилен препарат за вълна, накиснете пуловера и оставете да престой половин час. След това го изплакнете в студена вода. 

Важно!
В никакъв случай не използвайте гореща вода!

Американски способ да направите бялото пране снежнобяло СНИМКИ

Ако нямате специален перилен препарат за вълна можете да използвате бебешки шампоан, а ако нямате и такъв, то използвайте вашия шампоан.

След прането знайте, че материята на пуловера може да стане по-груба, затова е добре да го преперете на ръка и с омекотител, но не използвайте голямо количество.

Какво да правим с вече изпрания пуловер?
Запомнете, че никога, ама никога не трябва да изстисквате, увивате и дърпате изпрания пуловер, защото така той ще се разтегне и ще загуби формата си. 

9 модни грешки, които превръщат жените в зле изглеждащи провинциалистки СНИМКИ

Нежно го изцедете като отстранявате излишната вода, след което го увийте в чиста (за предпочитане бяла) кърпа, която да абсорбира водата. След това сложете пуловер върху кърпата като обърнете внимание на маншетите, яката и долната ластик, които могат да се разтегнат от тежестта на водата. Сложете пуловера върху кърпата във възможно най-„оптималната“ му форма.

Къде да съхранявате?
Пуловерите, особено тези, изработени от тежка плътна вълна, не е необходимо да се окачват на закачалка, по-добре е да ги сгънете и да ги поставите в скрина. Ако все пак предпочитате дрехата да е на закачалка, то го направете по начина, по които е показано на долната снимка. Така пуловерът няма да се разтегне.

Друг (доста странен) начин, с който да избегнете разтягането на пуловера, е да го сложите в найлонов плик, който пък да пъхнете в хладилника.

Ако вече сезонът на пуловера е отминал и се чудите как правилно да го съхраните до следващите студени дни е добре първо да го изперете, а след като изсъхне да го сложите в платнена торба (за дрехи), кутия от плат или стара калъфка от възглавница.

Дрехите, които ще са хит тази есен СНИМКИ

Важно!
Запомнете, че в никакъв случай не трябва да съхранявате пуловера в полиетиленова или пластмасова торба, защото, вълнени материи трябва да дишат. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

firebg

firebg 24.02.2020 10:00

пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/