Класическа рецепта за греяно вино

Разберете как да си направите коледна напитка с няколко лесни стъпки

https://jenata.blitz.bg/relaks/klasicheska-recepta-za-greyano-vino Jenata.blitz.bg
Класическа рецепта за греяно вино

Греяното вино е класическа напитка за празниците и студените зимни месеци. Може да се закупи от коледни базари, супермаркети и заведения, но нека бъдем честни – по-хубаво от домашното няма.

Именно заради това от jenata.blitz.bg се разровихме из старите кулинарни записки и открихме класическа рецепта за греяно вино. Тя разкрива как лесно да приготвим тази коледна напитка у дома.

„Топло, пикантно и дълбоко ароматно, това класическо греяно вино внася празнично настроение във всяка глътка. 

Направете го по свой вкус с капка подправен ром, джин или уиски или направо с ябълков сок“, се казва в рецептата.

Можете също така да смените виното със сок и да добавите капка ром, джин или уиски с подправки за допълнителен вкус. 

Най-хубавата част е, че можете да приготвите чудесно греяно вино у дома само с няколко лесни стъпки.

За да подготвите класическата версия, ще ви трябва:

  • червено вино - 1 бутилка (750 мл)
  • захар - 100 гр;
  • мандарина клементин - 2 бр. (80 мл сок);
  • жар - 1 ч.л.;
  • кардамон - 5 шушулки;
  • канела - 2 пръчици;
  • черен пипер - 5 зрънца;
  • индийско орехче - 0,5 ч.л.;
  • дафинов лист - 2 бр;
  • анасон - 1 звезда;
  • карамфил - 4 бр.;
  • пресен джинджифил - 2 резена по 1 см.

Начин на приготвяне:

В голяма тенджера смесете захарта, сока от мандарини и всички подправки. Бъркайте, докато захарта се разтвори. 

За да освободите аромата, съдът се поставя на слаб огън и се налива 100 мл вино. Гответе 10-15 минути, но не оставяйте течността да заври.

След това се налива останалото вино, като котлонът се намалява. Продължете да загрявате още 10 минути, без да кипнете. Свалете от котлона, отстранете подправките и налейте напитката в чаши. / jenata.blitz.bg

Горещи

Коментирай