Греяното вино е класическа напитка за празниците и студените зимни месеци. Може да се закупи от коледни базари, супермаркети и заведения, но нека бъдем честни – по-хубаво от домашното няма.
Именно заради това от jenata.blitz.bg се разровихме из старите кулинарни записки и открихме класическа рецепта за греяно вино. Тя разкрива как лесно да приготвим тази коледна напитка у дома.
„Топло, пикантно и дълбоко ароматно, това класическо греяно вино внася празнично настроение във всяка глътка.
Направете го по свой вкус с капка подправен ром, джин или уиски или направо с ябълков сок“, се казва в рецептата.
Можете също така да смените виното със сок и да добавите капка ром, джин или уиски с подправки за допълнителен вкус.
Най-хубавата част е, че можете да приготвите чудесно греяно вино у дома само с няколко лесни стъпки.
За да подготвите класическата версия, ще ви трябва:
- червено вино - 1 бутилка (750 мл)
- захар - 100 гр;
- мандарина клементин - 2 бр. (80 мл сок);
- жар - 1 ч.л.;
- кардамон - 5 шушулки;
- канела - 2 пръчици;
- черен пипер - 5 зрънца;
- индийско орехче - 0,5 ч.л.;
- дафинов лист - 2 бр;
- анасон - 1 звезда;
- карамфил - 4 бр.;
- пресен джинджифил - 2 резена по 1 см.
Начин на приготвяне:
В голяма тенджера смесете захарта, сока от мандарини и всички подправки. Бъркайте, докато захарта се разтвори.
За да освободите аромата, съдът се поставя на слаб огън и се налива 100 мл вино. Гответе 10-15 минути, но не оставяйте течността да заври.
След това се налива останалото вино, като котлонът се намалява. Продължете да загрявате още 10 минути, без да кипнете. Свалете от котлона, отстранете подправките и налейте напитката в чаши. / jenata.blitz.bg