logo

С тази уникална красота ще скриете шапката на всички край масата (ВИДЕО)

С тази уникална красота ще скриете шапката на всички край масата (ВИДЕО)

В "Забавни минути с Роси" ще ви покажем как да си направите стилен салфетник от канап

Преди време в  jenata.blitz.bg заедно с Росица Кръстева започнахме една доста интересна рубрика, която нарекохме "Забавни минути с Роси". В нея всеки път ви показваме какви уникални красоти можете да сътворите с ръцете си с канап и подръчни материали. И малко въображение, разбира се.

С много интересни снимки ви представихме как да "облечете" бутилка, как да си направите органайзер от шпули от кухненски ролки, метални кутийки или консерви, свещник от подръчни материали и канап и красив поднос, с който да сервирате кафето вкъщи. 

Уникалните творения на Роси с квилинг и канап може да видите и на нейния сайт www.rosiartidea.com.

Днес в "Забавни минути с Роси" стъпка по стъпка ще ви покажем как да си направите оригинален салфетник от канап. Крайният резултат е толкова красив, че всички приятелки ще ви завиждат всеки път, когато ви дойдат на гости. 

Ето и ценните съвети на Роси, с помощта на които ще си направите този красив салфетник:

Предварително съм нарисувала как ще изглежда и ще се водя от рисунката за отделните елементи. Избрала съм да бъде в два цвята – класическото черно и бяло.

Филигранната част се изработва от ленти, направени в случая от 4 нишки канап.

Две бели и две черни, като белите са от вътрешната страна, а черните от външната.

Основата и задната плътна страна се изработват от картон, който е увит с избелен канап.

И така, размерите са:

На основата – правоъгълник с 14,4 см дължина и 6 см ширина.

На задната страна – част от полукръг с радиус 7,2 см.

На лентите

2 броя по 15 см

4 броя по 14 см

2 броя по 13 см

1 брой по 12 см

2 броя по 11 см

5 броя по 9 см

4 броя по 8 см

4 броя по 6 см

4 броя по 5 см

Основата и задната страна се увиват с канап по познатия вече начин, като отстрани завършваме с плитка.

Лентите се правят върху канцеларски джоб по следния начин. Отрязваме си от необходимата дължина съответния брой нишки, като винаги оставяме по половин сантиметър резерв. Това е необходимо за подравняването после от двете страни.

Нанасяме лепило около 5 мм върху канцеларския джоб и лепим върху него четирите /в случая/ нишки, като отвън слагаме черните, а вътре – белите.

Разнясяме лепилото с пръст върху всичките нишки и оставяме малко да засъхне. Когато е почти сухо на пипане, отлепяме нишките, подрязваме ги равно от двете страни, като следим да останат необходимите сантиметри и ги навиваме с пинсета или ги лепим едно за друго от двете страни /като листенце/.

Когато са необходими по два еднакви елемента е добре да ги направим едновременно и да ги наложим един върху друг, за да са еднакви.

Когато сме направили всички елементи, е добре да си ги подредим върху коркова подложка с топлийки, за да видим дали е добре и дали не липсва нещо. И чак тогава можем да започнем да сглобяваме.

Аз предпочитам да започна да лепя първо лентите за основата и когато всичко е готово, тогава да залепя задната стена. И да я украся, разбира се. За украса използвам едно цвете плюс две листенца, но вие може да си направите повече елементи или да използвате от лентите, ако са ви останали.

И да украсите с разни заврънтулки, перлички, мъниста или камъчета.

И така – вече имаме красив салфетник, който спокойно може да сложим на масата в кухнята и да използваме ежедневно. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!