Полезно: Ето как да направим перфектните домашни мезенца

Полезно: Ето как да направим перфектните домашни мезенца

Масата на Коледа просто няма да е същата, ако решите да приготите всичко у дома

Дядо Коледа вече стяга шейната, а вие приготвяте тежката софра, за да го посрещнете. Но какво е празник без на масата да сложим мезета. Ето няколко рецепти за изпитани ордьоври.

От jenata.blitz.bg вече ви показахме няколко уникални и изпитани рецепти от арсенала на Иван Звездев за Бъдни вечер, и чудесните му идеи как да направите трапезата си на празника незабравима.

В следващите редове пък ще ви разкажем как лесно да приготвите най-любимите мезенца за всяка трапеза, които са и неминуема част от коледните празници у всяко родно домакинство.

Луканка

Необходими продукти:

• 500 г. телешко месо

• 500 г. свинско месо

• 1 с.л. сол

• ½ с.л. бахар

• ½ с.л черен пипер

• 1 с.л. кимион

• 1 и ½ с.л. червен пипер

• ½ с.л. сух чесън

• черва

Начин на приготвяне:

Месото се смила 2 пъти и се разстила. Солта се разтваря в ½ ч.ч. вода и се смесва, заедно с месото. Разстила се втори път. Едната половина се наръсва с всички подправки, поръсва се с чесъна и се покрива с другата половина.

Оставя се да престои за 24 часа, след което червата се пълнят с готовата смес. Първите 2 дни луканките се сплескват леко, за да се оформят (може и с бутилка). През деня се окачват, а вечер се притискат с тежест.

Когато станат готови могат да се окачат на външна сенчеста стена или да се увият в пергаментна хартия и да се наредят в сандъче, чието дъно трябва да се покрие с дървесни стърготини или с пепел, за да се запазят за по-дълъг период от време (половин година). Оставят се в зимник или в изба.

6 идеи за постни ястия за Бъдни вечер СНИМКИ

Суджук

Необходими продукти:

• 5 кг. телешко месо

• 500 гр. свинско месо

• 100 гр. сол

• 2 ч.л. черен пипер

• 1 ч.л. кимион

• щипка захар

• свински черва

Начин на приготвяне:

Телешкото и свинското месо се нарязват на средно големи парчета и се подправят добре със солта, черния пипер и кимиона. Оставят се върху решетка за 2 денонощия, след което месото се смила и се оставя на студено за едно денонощие. Каймата се меси добре.

Червата се мият и се нарязват на големи ленти, от едната страна се прави възел и се пълнят с каймата, след това се връзват и от другата страна и се дупчат с игла. Трябва да имат форма на подкови.

Оставят се на студено за 12 часа, за да изсъхнат от едната страна, след това се повтаря и с другата. Закачат се на студено място и не трябва да се допират. На 4-ия ден се откачат и се разтриват много леко с точилка, за да придобият точната форма. Закачат се отново и това се повтаря общо 7 дни. На 25-ия суджуците са готови за консумация.

Традиция: Каква е бабината рецепта за чудна питка за Бъдни вечер

Филе Елена

Необходими продукти:

• 1 кг. свинско филе

• 1 кг. захар

• 1 кг. сол

• червен пипер

• черен пипер

• чубрица

Начин на приготвяне:

Месото се измива и се подсушава добре. Ако е по-дебело, се реже през средата. За приготвянето на филето е необходима кутия с капак. Месото се овалва обилно в захарта и се поставя в кутията, а отгоре се посипва допълнително захар.

Оставя се така да престои за 24 часа. Водата, която се отделя, трябва да се изхвърля. След това денонощие месото се измива хубаво от захарта, поставя се в кутията и се поръсва обилно със сол. След 7 дни се изважда, измива се от солта и се овалва в останалите подправки. Филе Елена се оставя за 2 дена да се овкуси и е готово за консумация.

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай