Супата от леща е най-здравословната супа за тялото. Диетологът Олга Декер разказа какви са ползите от нея.
Според експерта тази супа е особено богата на протеини.
„Въпреки че са на растителна основа, има само 12 аминокиселини, но можем да добавим и животински източници на протеини, като месо, към тази супа“, обясни Декер.
Освен това супата съдържа голямо количество фибри и е добра за укрепване на имунната система, добави експертът.
Всички у дома са луди по това ястие с кайма и картофи
Второто място по полезни качества заема зеленчуковата супа с бульон от месо. В нея обаче могат да се използват както пресни, така и замразени зеленчуци.
"Бих добавил зелен фасул, тиквички, можете да сварите целина. Тоест минимум проста група въглехидрати. Тогава ще имаме парче месо като източник на протеини и мазнини и допълнителни фибри от зеленчуци,"обясни диетологът.
Всички онемяват, като видят как приготвям картофките с месо
Проста и вкусна рецепта за чорба от леща
Необходими съставки:
леща - 300 г
домати - 1 бр.
лук - 1 глава
моркови - 1 бр.
чесън - 2 - 3 скилидки
червен пипер - 1 ч.л.
сол
олио - 1 к.ч.
Почистете и измийте лещата. Сложете я в подходяща тенджера и налейте около 2 л. вода. Добавете олиото и ситно нарязаните зеленчуци. Овкусете с червен пипер. Варете докато зрънцата леща омекнат. Овкусете със сол и доварете още 3-4 мин. Ако е необходимо, добавете още вода, ако е извряла, преди да се е сварила лещата./jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!