Остава по-малко от месец до един от най-големите християнски празници - Великден, който тази година той се пада на 5 май.
Опитните домакини обаче вече са започнали да тестват нови рецепти, с които да украсят празничната трапеза.
Наскоро прочутият шеф готвач Джейми Оливър представи перфектния си шоколадов десерт за Великден. На сайта си той описва сладкото изкушение като "богато, разкошно и вкусно".
"Направете основата за този богат чийзкейк с любимите си бисквитки, отгоре залейте с копринен кремообразен шоколадов пълнеж и завършете с кръгчета бял шоколад", съветва той.
Най-вкусният Великденски десерт, готов е за броени минути
Ето от какво се нуждаете, за да си приготвите вълшебния му великденски чийзкейк:
Списък с продукти:
350 гр. бисквити
100 гр. краве масло
300 гр. крема сирене
2 супени лъжици пудра захар
1 супена лъжица ванилов екстракт
300 мл. сметана (Double cream, 48% масленост)
200 гр. черен шоколад (70%)
100 гр. бял шоколад
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180°C.
През това време смелете бисквитките на трохи с блендер. Може да го направите и без това устройство, но ще ви отнеме повече време.
Разтопете маслото в тенджера на среднослаб огън. След това го смесете с бисквитените трохите в купа и разбъркайте добре.
Чуден Великденски сладкиш – хем вкусен, хем лесен СНИМКИ
Сместа се изсипва във форма за печене с диаметър 25 см. Пече се за осем минути и се оставя да изстине.
В голяма купа разбийте крема сиренето, захарта и ваниловия екстракт до гладкост, след което постепенно добавете 250 мл. от сметаната.
Начупете черния и белия шоколад на парченца и ги сложете в отделни купички.
Всяка купичка поставете в тенджера с вряща вода. Разпределете останалата сметана по равно, добавете я към белия и към черния шоколад и оставете шоколада да се разтопи, като разбърквате от време на време.
Добавете разтопения черен шоколад към сместа с крема сиренето и разбъркайте до получаването на хомогенна смес, след което я изсипете върху изпеченото тесто, което вече трябва да е изстинало.
Най-отгоре залейте с разтопения бял шоколад. Използвайте шиш или клечка, за да направите няколко красиви декоративни мотива.
Готовия чийзкейк оставете в хладилника за поне два часа или докато стегне.
Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!