Това е тайната на най-вкусната и сочна варена царевичка

Това е тайната на най-вкусната и сочна варена царевичка

За да стане хубава и да запази полезните си свойства, трябва да я изберете правилно

Варената царевица е едно от най-обичаните летни ястия, любимо на малки и големи. И винаги навява спомени за детството, плажа и морето. 

Най-големите фенове на кукуруза с нетърпение очакват първите кочани да се появят по пазарите, купуват в големи количества и пълнят фризера с варена царевица за зимата.

На пръв поглед изглежда, че в приготвянето на това изкушение няма нищо сложно. Слагаш тенджерата на котлона, а след известно време хапваш вкусно. Но както при всяко нещо, и тук си има тънкости. 

Как правилно да сварите царевицата, за да запазите всичките й полезни свойства и каква е най-добре да вземете? Колко време да я варите и дали е необходимо да я солите? От jenata.blitz.bg ще ви разкрием всички основни тайни на сочните и вкусни кочани.

За да стане варената царевичка сочна, вкусна и да запази полезните си свойства, трябва да я изберете правилно. Добре е да взимате сезонна млада царевица - августовска, с бели или светложълти, гладки и плътни зърна.

Когато царевицата е млада, при натискане от зърната изтича бял сок. Ако сокът е яркожълт, тя вече е стара или е залежавала дълго време. 

Ако е възможно, купувайте царевица, която не е обелена. Листата й трябва да са зелени, а не изсъхнали.

Що се отнася до времето, в което кукурузът трябва да се вари, на този въпрос няма еднозначен отговор. Всичко зависи от сорта, степента на зрялост, размера на кочана и как ги готвите.

Рецепта за салата от диня и сирене, която ще искате да ядете през целия август

Средно младата царевица с листа трябва да се вари 10-20 минути. След 10 минути, на всеки 5 минути трябва да проверявате готовността й с клечка за зъби или вилица. Ако царевицата вече е узряла, варенето ще ви отнеме 2-3 часа. 

Как да сварите царевица, за да е мека? Каквито и кочани да изберете, тук си има няколко важни изисквания. 

Преди да започнете с варенето, трябва да я измиете добре и да накиснете кочаните за един час - така зърната ще бъдат по-меки. Избирайте кочани с еднакъв размер, за да могат да се варят равномерно.

Винаги слагайте царевица в студена, а не във вряща вода. Може да варите кочаните с листата, но само ако царевицата е прясна. Така ще бъде много по-ароматна. 

За варенето винаги използвайте съд с дебели стени и плътен капак.

И един важен съвет: за да направите вкуса на царевицата по-нежен, сложете малко захар във водата, когато заври. След готвене излейте водата, увийте тенджерата с кърпа и оставете да престои 30-60 минути - така ще стане по-сочна и ароматна. 

Всички ще питат за още, опитат ли тези хрупкави тиквички Бъфало на фурна

Никога не добавяйте сол по време на варене! Ако го направите, царевицата ще стане жилава. По-добре е да я солите, когато се свари или 5 минути преди края на готвенето.

Царевицата може да се приготвя не само в тенджера, но и в микровълнова печка, мултикукър, във фурната или на скара. 

В тенджера всичко е лесно: царевичните кочани се варят на котлона, с листа или без, може във вода, а може и в мляко - така ще са по-сочни и кремообразни на вкус. Средното време за готвене е 25 минути от момента на завиране.

Ако смятате да я приготвяте в мултикукър, кочаните трябва да се нарежат на парчета, които се поставят в купата на мултикукъра, заливат се с и се приготвят на режим "Супа". Готвят се под капак 15 минути от завирането на водата, ако царевицата е млада, и 30-40 минути, ако е зряла.

Микровълновата печка е подходяща само за млада царевица. Преди това кочаните трябва да се почистят и да се държат във вода за около 1 час. След това се слагат в плик за печене, по който трябва да направете няколко дупки с игла (за парата). Готвят се в топлоустойчив съд на висока мощност за 5-10 минути.  

Цял живот съм пържила рибата неправилно, докато свекървата не ми разкри как се прави

За да приготвите царевицата на фурна, трябва да сложите кочаните в подходящ съд и да печете от 40 минути до 2 часа, в зависимост от зрелостта на кукуруза.

На скара царевицата може да се приготви както цяла, така и на парчета. Просто я набучете на шишчета и я запечете от всички страни. 

Има и друг вариант. Преди печене се накисва за 15 минути във вода, след това се обелва до половината, намазва се с растително масло, сол, увива се отново и се слага върху въглищата за 5-7 минути. След това се покрива с капак и се оставя за още 15 минути. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай