Днес няма да преувеличим, ако кажем, че една от най-любимите храни на българина е… кюфтето! То става както за похапване както на големи семейни срещи, така и за бързо хапване – слагайки го между питка хляб.
Именно заради това, а и не само, от jenata.blitz.bg многократно сме споделяли различни рецепти за кюфтета. Безспорно най-комутирана и използвана се оказа рецептата на стар циганин, който издаде тайната на идеалните кюфтета.
Сега от jenata.blitz.bg ще поговорим за едни уникално вкусни и сочни кюфтета на фурна с плънка.
Необходими продукти за приготвяне на сочни кюфтета:
500 г телешка кайма
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 чаша галета
2 чаени лъжички сол
1 чаена лъжичка черен пипер
1 чаена лъжичка сладък червен пипер
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
половин чаша газирана вода
Начин на приготвяне:
Сложете телешката кайма в голяма купата. Към нея добавяме настъргания лук, чесъна, галетата, подправките и содата.
Омесваме добре и покриваме с домакинско фолио, оставяме в хладилника за поне 1 час. Може да го приготвите и от предната вечер.
След като се извади от хладилника, ръцете се намазняват леко, късат се парчета и се оформят кюфтетата.
Слагаме приготвените кюфтенца в намазнена тава с хартия за печене. По желание може да сложите и черен пипер в тавата.
Намазваме ги с олио и ги печем в предварително загрята фурна на 200 – 220 градуса.
Вашите сочни кюфтета са готови и може да им се насладите. Добър апетит! / jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!