48 рецепти от Област Хасково в България и 67 рецепти от Мерич, Турция бяха събрани в резултат на проучване на традиционната регионална кулинарна култура и традиционната кухня на двете области по проект на РСО „Марица“ „Виртуална кухня Марица - Мерич”, № CB005.1.23.017, финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Турция 2014-2020.
Тези рецепти са определени като типични за двата региона и ще бъдат издадени на български и турски език в Рецептурник с традиционна кухня „Кулинарните изкушения на пограничния регион Хасково-Мерич“.
Овчарски гювеч, с. Горски извор, Община Димитровград
Необходими продукти:
- 5-6 чушки пиперки
- 3 домата
- 2-3 глави лук
- ½ чаша олио
- 150 г сирене
- 3 бр. яйца
- 2 чаши кисело мляко
- 2 с. л. брашно
- магданоз
- сол
Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на ситно и чушките се нарязват на ивици. Задушават се в олиото и малко вода. След това се прибавят доматите и се задушават, докато се изпари водата. Заедно с натрошеното сирене се разбърква и сместа се изсипва в гювеч. Ястието се посолява, полива се с разбитите с млякото и брашното яйца и се поръсва със ситно нарязан магданоз. Запича се в умерена фурна.
Анъз боб от Мерич
Необходими продукти:
- 500 гр. зрял боб
- 4 с.л. слънчогледово олио
- 1 средна глава лук
- 2 зелени чушки
- ½ лъжица черен пипер
- 1 супена лъжица доматено пюре
- 3 чаши вода
- 1 чаена лъжичка сладък червен пипер
- сол
Начин на приготвяне: Фасулът се накисва в топла вода за 1 нощ. След това се вари и се слага настрани. Лукът и зелените чушки се нарязват на ситно и се задушават в слънчогледово олио. Добавете черен пипер, доматено пюре, сол и червен пипер и продължете да задушавате. Предварително свареният боб се прибавя към задушената смес и се оставя да поври няколко минути. По желание ястието се сервира със ситно нарязана свежа мента.