Много е трудно да повярваме, че в голяма част от любимите ни продукти се съдържа отрова. Или че прекомерната употреба на подобни плодове и зеленчуци може да доведе дори до летален край.
Днес ще ви запознаем с най-опасните токсични продукти, с които се сблъсквате всеки ден.
Ябълки
Самите ябълки не са отровни, но в семките им се съдържа олово. В детството си сме чували, че в тях има много йод и е полезно да ги ядем. В действителност обаче се оказва, че семките на ябълките не трябва да се ядат, защото изобщо не са полезни.
Бадеми
Това е един от най-хранителните продукти в целия свят. С него организмът ни си набавя много енергия. Но за да се снабди с нея, трябва да избираме правилните бадеми. Горчивите са отровни, защото съдържат прекалено много цианид. Само в един горчив бадем се съдържа 6 милиграма цианид, а 100 милиграма от това вещество е способно да убие човек.
Вишни
Във вишните и по-точно в костилките на този вкусен плод също се съдържа цианид. Затова най-добре е при термична обработка е добре те да бъдат отстранявани.
Гъби
Гъбите се използват в цял свят. Те придават уникален вкус на ястието, но могат да причинят отравяне или дори смърт. В света има 12 вида гъби, които могат да доведат до смърт.
Рициново масло
Рициновото масло се използва в много лекарства и продукти. То се извлича от семената на растението рицин, което е отровно. Особено внимателни трябва да бъдат родителите, защото в много от бонбоните има рициново масло.
Домат
Доматите се използват по цял свят за подобряване вкуса на много блюда. Доматите обаче са токсични заради алкалоидите, които се съдържат в тях. Освен това, в листата на това растение се съдържа соланин, който е силно токсичен елемент.
Картофи
Картофите също са разпространени по целия свят. Но не всичките им сортове са полезни. Освен това, листата на това растение са отровни, а най-токсичен за хората е зеленият картоф. В него се съдържа соланин, който е много силна отрова.
Ревен
Ревенът е многогодишно тревисто растение от семейство Лападови. Този вид е хибрид и се отглежда като зеленчук по целия свят. Това растение е с широки листа и дълги дръжки. В листата му се съдържа голямо количество оксалова киселина, която може да причини много заболявания, дори и смърт.
Черен бъз
Това растение е широко разпространено. Използва се за приготвянето на домашни напитки и елексири. Но някои части на свирчовината, с изключение на цветовете и плода, са много отровни и употребата им може да доведе до тежки болести.
Риба Фугу
Фугу е риба с необичайна форма. Обитава водите около Япония и Корея. При опасност тя се надува, като става три пъти по-голяма и приема формата на балон. Оттам и имената, с които е наричана - риба-балон и риба-глобус. Наричат я и “игленик”, заради шиповете, с които някои видове фугу се ежат предупредително.
Тази риба е много отровна. Кожата и вътрешните й органи съдържат тетродотоксин – отрова, която води до парализа и смърт. Само специално обучените готвачи в Китай приготвят подобна риба. Една риба Фугу може да убие до 30 души. /jenata.blitz.bg