Дерматолог за известна бабина рецепта за красота: Не го правете!

Дерматолог за известна бабина рецепта за красота: Не го правете!

Не само, че няма да постигнем нищо добро с нея, ами и ще си навлечем още куп главоболия

Всички знаем колко важно е първото впечатление. Безспорно за добрата визия допринася и косата.

Но какво да правим, ако имаме пърхот, косата ни е с цъфнали краища или пък е прекалено суха или се омазнява много бързо?

Е, мнозина залагат на скъпи фризьорски процедури, мазила за стотици левове и т.н. Мнозина обаче се доверяват на бабините рецепти за красота, които в днешно време доста често се споделят и из интернет пространството.

Да, много от тези бабини рецепти вършат работа, но други не само, че не правят нищо добра, а даже може да ни навредят.

Именно за една такава популярна рецепта известна дерматоложка категорично заяви „Не го правете!“, освен това тя казва, че ако прибегнем до тази разкрасителна бабина процедура, то ще си навлечем още по-големи неприятности.

Маслото от репей няма да помогне за увеличаване на растежа на косата, а в някои случаи само ще влоши състоянието й. това предупреждение направи Наталия Жовтан, която е дерматолог и трихолог. Така тя развенча един от най-разпространените митове за ползите от популярната „бабина“ рецепта за красота.

Специалистът заяви, че в някои случаи маслото от репей носи повече вреда, отколкото полза, особено когато се използва за лечение на недиагностицирани заболявания на скалпа. При прекомерна употреба (повече от два пъти седмично) или неправилно прилагане може да причини пърхот, сърбеж и повишено омазняване на скалпа. Според дерматолога маслото от репей не действа като естествено средство, което стимулира растежа на косата.

„Маслото от репей често се препоръчва и като средство срещу цъфтящи краища, но с него не може да се подобри качеството на косата“, допълни специалистът. 

„Отново ще ви разочаровам: можете да се отървете от цъфтящите краища само по един начин - с ножица. Не вярвайте на рекламите! Да, маслото може да овлажни върха на косата, но по-добре заложете на масло от арган, маслина или кокос, но не и от репей “, каза тя.

За да бъде косата здрава и красива Жовтан препоръчва да се преразгледа диетата, като я направи по-балансирана и наситена с полезни вещества, включително масла. Това ще помогне на косата да изглежда естествено блестяща, добре поддържана, овлажнена. Липсата на каквито и да било съставки в храната и строгите диети водят до чуплива коса и чупливи нокти. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай