logo

Диетолози: Яжте по-често гъби! Имат куп полезни свойства

Диетолози: Яжте по-често гъби! Имат куп полезни свойства

Те ще направят чудеса със здравето ви, категорични са експертите

Има хора, които не обичат да похапват гъби, но нямат идея колко много губят от това. Според диетолога от клиниката RZD-Medicine Мария Лебедева и нейната колежка Кристина Плотникова има куп неочаквани полезни свойства на гъбите.

„Яжте гъби по-често и ще видите какви чудеса ще се случат с тялото ви. Да не говорим колко много ползи имат те за здравето“, казват специалистките.

Според лекарите гъбите обогатяват диетата с хранителни вещества и биологично активни вещества. Например, витамин D влияе върху усвояването на калция и здравето на костите, а витамините от група В помагат за поддържането на енергия.

Лебедева отбеляза, че пребиотиците, съдържащи се в гъбите, укрепват имунната система и стимулират растежа на полезната микрофлора в червата. В допълнение към това, този продукт подобрява храносмилането и има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система.

Плотникова на свой ред добави, че гъбите почти не съдържат калории, но в същото време облекчават глада за дълго време. Медта и цинкът в състава им блокират глада за захар, а антиоксидантите в продукта спомагат за забавяне на стареенето.

Диетологът подчерта още, че благодарение на фибрите, гъбите понижават холестерола, което също помага за регулиране на нивата на кръвната захар. jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай