Има хора, които не обичат да похапват гъби, но нямат идея колко много губят от това. Според диетолога от клиниката RZD-Medicine Мария Лебедева и нейната колежка Кристина Плотникова има куп неочаквани полезни свойства на гъбите.
„Яжте гъби по-често и ще видите какви чудеса ще се случат с тялото ви. Да не говорим колко много ползи имат те за здравето“, казват специалистките.
Според лекарите гъбите обогатяват диетата с хранителни вещества и биологично активни вещества. Например, витамин D влияе върху усвояването на калция и здравето на костите, а витамините от група В помагат за поддържането на енергия.
Лебедева отбеляза, че пребиотиците, съдържащи се в гъбите, укрепват имунната система и стимулират растежа на полезната микрофлора в червата. В допълнение към това, този продукт подобрява храносмилането и има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система.
Плотникова на свой ред добави, че гъбите почти не съдържат калории, но в същото време облекчават глада за дълго време. Медта и цинкът в състава им блокират глада за захар, а антиоксидантите в продукта спомагат за забавяне на стареенето.
Диетологът подчерта още, че благодарение на фибрите, гъбите понижават холестерола, което също помага за регулиране на нивата на кръвната захар. / jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!