Ето колко често трябва да миете ръцете си със сапун, за да не си навредите

Ето колко често трябва да миете ръцете си със сапун, за да не си навредите

Само ако извършвате процедурата правилно и редовно, бактериите и вирусите могат да бъдат неутрализирани

Изглежда всеки знае кога и как трябва да мие ръцете си. От време на време обаче възникват въпроси като: "Колко често трябва да си мия ръцете?", "Какво ще стане, ако не си измия ръцете?", "Да ги измия със сапун или без сапун?" и т.н.

Днес от jenata.blitz.bg ще ви припомним още веднъж защо трябва да миете ръцете си със сапун и в кои случаи не трябва да забравяте за това.  

Започваме с най-важното - защо миенето на ръцете е толкова важно?

През деня ходим на различни места – магазини, градски транспорт, обществена тоалетна, и докосваме много повърхности. Те са дом на армии от вируси, бактерии и гъбички, а те от своя страна могат да причинят много заболявания - диария, грип, остри респираторни вирусни инфекции и коронавирус.

Ако обаче миете ръцете си редовно и го правите правилно, тези бактерии и вируси могат да бъдат неутрализирани.

Защо трябва да миете ръцете си?

За децата този въпрос изобщо не трябва да стои на дневен ред. Когато започнете да пипате лицето си с мръсни ръце – очи, нос, уста, повечето бактерии и вируси проникват вътре. И ако възрастен може да се въздържи да не потърка носа си отново, то децата не контролират този процес. Да не говорим, че много често мръсните им ръце се озовават в устата. 

Затова е изключително важно да се следи дали ръцете му са чисти и че не докосва лицето си с мръсни ръце, особено докато играе в пясъчника.

Колко кафе може да пиете на ден без вреда за здравето

Може ли е да миете ръцете си без сапун? Едва ли! Ако просто ги изплакнете с вода, дори много гореща,  тя няма да може да отмие микробите, мръсотията или мазнините. Сапунът прави всичко това, така че миенето на ръцете без него просто няма смисъл!

Защо трябва да миете ръцете си със сапун след използване на тоалетната?

Тоалетната е местообитание за бактерии и вируси, а ако говорим за обществена тоалетна - това си е истински Клондайк. Дръжката на вратата, резето, бутонът за измиване на тоалетната - всичко, което докоснете, е заразено с тези зли духове.

Особено опасна е бактерията ешерихия коли, която е устойчива на антибиотици, а смъртността от нея е два пъти по-висока, отколкото от други щамове. Рискът от заразяване с ешерихия коли е най-висок сред тези, които не мият ръцете си след използване на тоалетна. Ето защо е толкова важно да не забравяте да го правите всеки път, когато я посетите!

Между другото, учените казват, че има повърхности, които са по-мръсни дори от тези в тоалетната - бутоните на асансьора в болницата, стационарните и мобилни телефони, клавиатурата на компютъра на обществени места...

4 големи мита за млякото, в които трябва да спрете да вярвате

Парите са съвсем друга тема - по повърхността на банкнотите и монетите живеят салмонела, хепатит А, норовируси, ротавируси и риновируси. Те лесно се предават при контакт и могат да причинят инфекция. Ето защо, след като пипате пари, трябва да измиете ръцете си със сапун!

Колко често трябва да миете ръцете си със сапун?

Вече споменахме колко е важно да измивате ръцете си след посещение на тоалетната. Но в какви случаи и колко често? Отговорът е много прост - всеки път, когато ги изцапате.

Лекарите съветват да правите това поне шест пъти на ден, но всеки човек има свой начин на живот, така че това е индивидуално за всеки.

Ръцете трябва да се мият задължително преди и след хранене; преди, по време и след приготвяне на храна, особено ако сте работили със сурово месо или риба; след кихане или издухване на носа; след контакт с болен човек; след смяна на памперса на детето или след като сте го завели до тоалетна; след галене на животното, хранене или почистване след него и след изхвърляне на боклука.

Не забравяйте да миете ръцете си всеки път, когато се приберете от улицата, и научете децата си да го правят!

Колко време трябва да миете ръцете си?

Световната здравна организация препоръчва да отделяте около 20-30 секунди за миене на ръцете.

Тези лоши навици сутрин ви съсипват ден след ден

Трябва да намокрите ръцете си, да разпените сапуна и да измиете старателно първо горната част, а след това и дланите си, да разтриете добре между пръстите си, близо до и под ноктите. След това изплаквате с вода и подсушавате.

Между другото, избърсването на ръцете след миене е задължително! Патогените се установяват по-бързо върху мокри ръце и бактериите се предават по-бързо от човек на човек.

В същото време, казват експертите, не трябва да отивате в другата крайност и да миете ръцете си на всеки 10 минути. Твърде честото миене изсушава и уврежда кожата на ръцете, тъй като тя няма време да се възстанови след поредното миене.

Златното правило тук е: всичко е добро в умерени количества! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Nina

Nina 29.11.2023 19:33

Знаете ли, че 74% от заседналите хора развиват хемороиди и те също могат да бъдат причинени от бременност, затлъстяване и генетика. Малко се говори за това, но на практика е масово заболяване, но има решение.----- https://tyny.to/shemoro