Диетолог назова храните, които са полезни за консумация, както и тези, които трябва да избягваме при диабет.
Ако страдаме от коварната болест, е необходимо първо да изключим или силно да ограничим консумацията на захар, мед и продукти с добавена захар (сладкарски изделия, бонбони и др.) от диетата си. Това каза ръководителят на катедрата по диететика в университета РОСБИОТЕХ и проф. Алексей Березников.
При диабет, обясни той, трябва да добавите към диетата си храни с растителни протеини: бобови растения (боб, леща, нахут), зърнени култури (киноа, овесени ядки, кафяв ориз, елда, булгур), семена (тиквени, слънчогледови, ленени, сусамови, чиа), ядки (фъстъци, бадеми, макадам, кашу), темпе (ферментирал соев продукт), тофу, зелен грах, гъби (бели, печурки, манатарки).
На свой ред Березников препоръчва да не се прекалява с плодове с гликемичен индекс над 35: киви, актинидия, грозде, боровинки, круши, райска ябълка, банани, пъпеши, ананаси, дини и цитрусови плодове.