logo

Когато човек откаже кафето тялото и настроението му се променя, ето как

Когато човек откаже кафето тялото и настроението му се променя, ето как

Да, мнозина си мислят, че няма живот без кофеиновата напитка, но това не е така

Има хора, които просто не могат да си представят, че ще оцелеят през деня, ако още в първите минути след събуждането им не изпият чаша кафе. Разбира се има и такива, които за 24 часа (или поне времето, в което да будни) изпиват огромни количества от горещата напитка.

5 навика, свързани с кафето, съкращават живота ви

Но има ли живот без кафе? Мнозина биха отговорили с категорично „Не!“. Но дали това действително е така?

Именно по тази тема американски учени решиха да направят интересен научите експеримент. Те установиха как се променя тялото и настроението на човек, когато откаже кафето. 

Но не само това – оказа се, че има и интересен финансов аспект в отказа от кофеиновата напитка.

„Всъщност кафето не е толкова вредно за организма, колкото изглежда. Но пълното му отхвърляне може да доведе до редица положителни последици“, казват американските учени.

Ще можете да отслабнете и да спестите пари. Проучване, проведено в университета Дюк, показа, че делът на анкетираните, които редовно пият кафе, според статистиката, консумират 10% повече захар. Дори ако се опитате да не добавяте захар към напитката си, млякото и сметаната значително увеличават съдържанието на калории в диетата ви.

„Определено едно от основните предимства на живота без кофеин е, че ще започнете да спите по-добре. Дори малко кафе през деня може да влоши съня. 

Кафето е стимулант на активността, без него ще се върнете към естествения ритъм на тялото. Следователно ще започнете да се чувствате по-спокойни в ежедневието“, уточняват учените.

Зъболекар: Ето как да запазим белите си зъби, когато пием кафе

Освен това определено ще помогне на вашите зъби. Това ще намали риска от ерозия и ще намали количеството на плаката, което ще направи усмивката ви много по-бяла.

„Но си струва да запомните, че в първите дни на пълното отказване от кофеина можете да почувствате т. нар. „синдром на отнемането“. Така че е по-добре предварително да се подготвите за факта, че няма да е толкова лесно“, казват US учените. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Roboak

Roboak 18.06.2023 10:50

Novost

Сашо

Сашо 18.06.2023 13:09

Пия абсолютно чисто експресо кафе, на гладно и когато си искам. Спя си идеално и нямам никакви проблеми. Не ме ободрява, но го пия заради прекрасния му вкус.

До Сашо

До Сашо 19.06.2023 15:54

Това еКспресо в еКспреса ли го пиеш?

кафеджия

кафеджия 20.06.2023 7:19

Къде пият кафето с мляко ,или сметана? Най вече в Англия. Но това вече не е кафе а някакъв друг бълвоч. Истинското кафе е черно, горчиво, чисто .