Край на мистерията: Ето как киселото зеле влияе на здравето ни!

Нашето тяло съдържа огромен брой бактериални клетки, а повечето от тях се намират в червата

https://jenata.blitz.bg/zdrave/kray-na-misteriyata-eto-kak-kiseloto-zele-vliyae-na-zdraveto-ni Jenata.blitz.bg
Край на мистерията: Ето как киселото зеле влияе на здравето ни!

Сигурно от дете обичате да ядете кисело зеле, но замисляли ли сте се колко здравословно е това ястие? Диетологът д-р Юлия Шарапова разказа всичко, което трябва да знаете за процеса на ферментация и ползите от него.

„Нашето тяло съдържа огромен брой бактериални клетки. Повечето от тях се намират в червата. 

Те помагат за усвояването на хранителни вещества, служат като бариера за потенциално опасни бактерии, контролират възпалението, управляват стреса и поддържат метаболизма и теглото“, казва д-р Шарапова.

Почти всички правят тези грешки при приготвянето на киселото зеле

През целия живот микробиомът непрекъснато се променя. И за да бъде човешкият микробиом пълноценен и здрав, той трябва да бъде заселен и нахранен.

Най-добрият естествен начин за попълване и хранене на вашия микробиом е с ферментирали храни. Те могат да бъдат наречени „Супербиотици“. 

Диетологът казва, че те съдържат огромен набор от полезни бактерии, витамини, минерали и органични киселини, които влияят на нашето благосъстояние, настроение, енергия и дори външен вид.

Най-лесният начин да получите „супербиотик“ е да ядете кисело зеле. 

„Препоръчително е да правите това у дома, в противен случай има риск да консумирате заедно със здравословен продукт захар, емулгатори, овкусители и оцет“, обяснява специалистът.

Освен това тя даде и много проста и ефективна рецепта за приготвянето на киселото зеле у дома.

Необходии продукти:

  • Зеле - 1 глава, настъргана
  • Моркови - 50 грама
  • Червени боровинки - на вкус
  • Копър и семена от кимион - на вкус
  • Сол - 20 грама

Начин на приготвяне:

Смесете всичко, поставете в дълбока купа (с капак) или малко бидонче и оставете за 3-4 дни. След това съхранявайте в хладилник.

Сложете това в бидона при зелето и то ще стане още по-вкусно

„Трябва да ядете 100-200 грама от него на ден. Не бива да прекалявате с киселото зеле. 

Поради съдържанието на сол съществува риск от отоци, високо кръвно налягане и бъбречни заболявания. Така че яжте го умерено! 

Също така е важно да запомните, че по време на обостряне на стомашно-чревни заболявания консумацията на кисело зеле е противопоказана“, поясни д-р Шарапова. / jenata.blitz.bg

Горещи

Коментирай