Не е за вярване какво ще се случи, ако ядете рибни консерви

Един от най-привлекателните аспекти на консервираната риба е срокът на годност

https://jenata.blitz.bg/zdrave/ne-e-za-vyarvane-kakvo-shte-se-sluchi-ako-yadete-ribni-konservi Jenata.blitz.bg
Не е за вярване какво ще се случи, ако ядете рибни консерви

Консервите с риба тон, сьомга, сардини и аншоа, се радват на изключителна популярност. Въпреки това има хора, които не ги понасят и допускат огромна грешка!

Диетолозите от Yahoo!life отбелязват, че нови изследвания показват, че хората, които консумират консервирана риба, особено дребни сортове, могат да живеят по-дълго.

Защо хората обичат рибни консерви?

Един от най-привлекателните аспекти на консервираната риба е срокът на годност. Процесът на консервиране помага продуктът да се запази свеж и безопасен за консумация дълго време без съхранение в хладилника. 

Също така тя е добър вариант за тези, които отиват на къмпинг, тъй като консервираната риба е преносим източник на протеин, който не е необходимо да се охлажда или готви.

Внимание, клечките са уши са опасни!

Консервираната риба може да се консумира както самостоятелно, така и да се използва в различни ястия като салати, сандвичи и паста.

Полезни ли са рибните консерви?

Диетолозите одобряват рибните консерви по много причини. Те съдържат много витамини като B12 и витамин D, както и минерали като калций и селен.

Диетологът Рима Клайнер казва, че рибата - консервирана или прясна, е "най-добрата храна за мозъка". Това важи най-вече за мазните риби като сьомга, риба тон и скумрия, които съдържат омега-3 мастни киселини.  

Диетологът Мишел Раутенщайн пък заявява, че консервираната риба е богата и на висококачествен протеин. По принцип рибните консерви съдържат от 20 до 25 грама протеин на 100 грама.

Раутенщайн отбелязва, че едно от ползите за здравето голяма част от рибните консерви са ядливите кости.

Костите на риби като сардини и сьомга "омекват по време на консервиране, осигурявайки значителен източник на калций и витамин D."

Невероятно, но факт: Ако сте жадни – яжте тези неща!

Тези хранителни вещества са от съществено значение за поддържане на здрави кости, правилен сърдечен ритъм и правилно съсирване на кръвта. 

Недостатъци на рибните консерви

Трябва да обърнете внимание на съдържанието на натрий в рибните консерви, особено в саламурата или сосовете, тъй като излишъкът от натрий може да доведе до високо кръвно налягане.

Друго нещо, за което трябва да внимавате, е възможното наличие на бисфенол А (BPAs) - химично вещество, използван в производството на пластмаси, включително такива, използвани за облицоване на буркани с храна.

Ето какво ще се случи, ако ядете сладолед всеки ден

Въздействието на BPA и другите ендокринни разрушители е свързано с инсулинова резистентност, затлъстяване и диабет.  

Друг момент, който трябва да имате предвид, е съдържанието на живак в рибните консерви. Живакът е тежък метал, който с течение на времето може да се натрупа в организма и да причини здравословни проблеми.

Консервираната риба тон, както и скумрията, най-често съдържа живак. /jenata.blitz.bg

 

Горещи

Коментирай