Опасен симптом: Какво да правите, ако на гърдите се появи обрив

Опасен симптом: Какво да правите, ако на гърдите се появи обрив

Причините за това неприятно явление може да са обикновени, но има вероятност и да са опасни – не ги подценявайте

Обривът на гърдите е ясен знак, който позволява на лекаря да направи предварителна диагноза за куп заболявания. Можете сами да разпознаете болестта своевременно, като се научите да различавате кожните реакции. 

Внимание, ако имате пъпки на тези места значи…

Какви видове обриви има? Какво показва появата им на гърдите? Нека да го разберем.

Причини за обрив на гърдите

При бременни жени обривът на гърдите се появява поради хормонални промени. Обривите се наблюдават при хипервитаминоза и могат да бъдат симптом на:

  • алергии;
  • варицела;
  • дребна шарка;
  • рубеола;
  • псориазис;
  • сифилис;
  • скарлатина.

Само цялостен преглед може да определи точната причина за кожни прояви. Може да се наложи да се подложите на кръвни изследвания и тестове за алергия. 

След идентифициране на виновника за обрива, лекарят може да предпише антихистамини, антимикробни, антибактериални или противогъбични лекарства.

Появява се обрив на гърдите: какво да правя?

Преди да се паникьосате трябва да разгледате по-отблизо обрива. Често малък обрив на гърдите изглежда като мехури, пълни с бистра течност. С времето те се пукат и съдържанието изтича. 

Такива мехури не представляват особена опасност: на тяхно място се образува кора, която впоследствие се отлепва, без да оставя никакви следи.

9 домашни средства, с които ще махнем обрива и сърбежа след бръснене!

Друг е въпросът, когато вътре в обрива има гной вместо течност. Такива образувания се наричат пустули. Ако са достатъчно дълбоки, след отваряне се появяват язви. При люспест обрив върху кожата се появяват люспести плочи с жълтеникав, белезникав или тъмен цвят.

Друго често срещано явление са петната. Те могат да бъдат обемни и да се различават по размер един от друг. Естеството на обрива се определя и от цвета на петната.

Яркочервеният обрив по гърдите може да е следствие от спукани капиляри и признак на хеморагичен васкулит

Състоянието на кожата пряко зависи от личната хигиена. Ако обривът не е причинен от заболяване, трябва да спрете да носите тесни и синтетични дрехи (и сутиени). Измиването с катранен сапун помага да се отървете от акнето. Можете да успокоите раздразнената кожа в зоната на деколтето с маски и кремове с алое.

Елементите под формата на възли се наричат папули и имат много различни форми и степени на изпъкналост. Сливайки се, те образуват плаки и понякога се възпаляват.

Независимо от това как изглежда обривът, трябва незабавно да се свържете с дерматолог, ако заболяването прогресира бързо или имате треска

Необходима е квалифицирана медицинска помощ, когато обривът е придружен от сърбеж, парене, гноен и кървав секрет. 

Но знайте, че обривът по гърдите може и да е резултат от лоша хигиена. В други случаи е или инфекциозен, или алергичен характер. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

Коментирай