logo

Опасно: Забележите ли това върху кожата си, тичайте на доктор

Опасно: Забележите ли това върху кожата си, тичайте на доктор

Появата на подобно нещо всъщност е доста често срещано явление

Важно е да следим кожата си постоянно за появата на пъпки, петна, потъмнявания или синини, съветват много специалисти.

9 безопасни храни, които спокойно може да похапвате през нощта

По думите им всичко е изключително важно, особено пък през летния сезон, защото Слънцето с всяка следваща година става все по-силно и по-вредно.

Според тях трябва да сме най-бдителни за едно конкретно нещо върху кожата си. Ако то се появи, е добре бързо да тичаме при лекаря и да се прегледаме, защото може да вещае злокачествен тумор.

Причините за появата на кафеви петна по тялото могат да са най-различни – от това да имате генетично предразположение, до заболявания, включително и опасни като тумор. Ето защо е добре да не поемате рискове и да се прегледате при лекар, който да установи причината за появата на тези петна.

Защо се появяват кафеви петна по кожата?

В горния слой на кожата ни има специални клетки – меланоцити, които синтезират тъмния пигмент мелатонин. Благодарение на него кожата ни е защитена от ултравиолетовата радиация.

Ако по някаква причина механизмът за производство на малетонин се възпрепятства, то започва да се произвежда твърде много пигмент.

Това явление се нарича хиперпигментация. След това по кожата се появяват кафеви петна, чийто брой и размер може да варира.

Генетичната предразположеност играе голяма роля за появата на такива петна. Ако родителите ви имат много петна по кожата, има вероятност и вие да ги имате. В допълнение хиперпигментацията често е характерна за възрастните хора.

Това са естествени промени, свързани с възрастта.

Често кафеви петна може да се появят и по кожата на бременни жени./ jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Хиперпигментация може да възникне и след излагане на кожата на ултравиолетова светлина. Например, през лятото или след посещение на солариума, пътувайте на юг, особено в страни с много силно слънце.

За съжаление има и по-сериозни причини за хиперпигментация. Често появата на кафяви петна показва редица заболявания, вариращи от заболявания на стомашно-чревния тракт, метаболитни нарушения, до такива страховити като рак на кожата.

 

Коментирай