Сигнали на тялото: За какво говори позата, в която спите

Сигнали на тялото: За какво говори позата, в която спите

Качеството на съня зависи не само от времето, което отделяте за спане, но и от начина, по който спите

Качеството на съня зависи не само от времето, което отделяме за спане, но и от начина, по който спим.

Положението на тялото по време на сън оказва силно влияние върху състоянието на енергията в организма и в резултат - на качеството на съня. В същото време позите, които са комфортни за тялото, не винаги се оказват полезни за здравето, казват специалистите.

Има няколко класически пози за сън, в които човек заспива удобно и в които най-често прекарва по-голямата част от нощта. Но освен удобството, различните позиции на тялото по време на сън се тълкуват от гледна точка на аюрведа и източната философия.

Според източната философия:

Ако човек спи на дясната си страна с главата на изток, лицето му е обърнато към един от най-висшите богове на индуизма - Шива, и той сякаш му се кланя. Енергията, която тече по дясната страна, прави човека по-активен и осъзнат.

Обичате да спите по корем? А знаете ли колко опасна за здравето ви може да бъде тази поза?

Съответно именно тази позиция ви позволява да си почивате възможно най-много, тъй като в нея каналът се свива, а въздухът (и енергията с него) влиза през лявата ноздра, която отговаря за лунната енергия, и охлажда организма.

Ето защо, ако се чувствате много развълнувани и умът ви не е спокоен, трябва да спите на дясната си страна.

Заспивайки на лявата страна, човек активира съзнанието и увеличава количеството топлина в тялото. Това се дължи на факта, че дишането с дясната ноздра увеличава количеството слънчева енергия в организма и затопля тялото.

Тази позиция насърчава храносмилането, но не позволява достатъчно отпускане.

Мистерията защо не можем да заспим, ако не сме завити, падна! СНИМКИ

Спането по гръб пристиска централния канал. Тази позиция напомня на шавасана. Тази поза не е подходяща за всички, но въпреки това се счита за благоприятна - позволява ви да балансирате потока на енергия (поради тази причина след всяка йога практика се прави шавасана).

Спането по корем не се препоръчва за никого. Тази позиция блокира работата на чакрите и довежда човек до състояние, близко до животно.

Разбира се, невъзможно е еднозначно да се определи коя поза ще бъде най-благоприятна за всеки конкретен човек. Въпреки че в много трудове, посветени на източната философия, се твърди, че е най-добре е да спите на дясната си страна. Това помага за пълно отпускане и възстановяване на тялото.

От гледна точка на медицината:

Спането по корем се счита за една от най-проблемните позиции за сън за вашето здраве. Именно тя е причината за болките в гърба и в областта на шията, тъй като спането по корем води до неправилно разпределение на натоварването върху гръбначния стълб.

Здравето ни е изложено на риск заради чаршафите, в които спим

Освен това, ако много обичате да забивате лице във възглавницата, няма как да избегнете появата на отоци по лицето и бръчките.

Ако не можете да промените любимата си позиция, трябва да спите без възглавница или пък да я замените с ниска. В този случай е препоръчително да поставите одеяло или друга ниска възглавница под тазобедрената става. Така ще поддържате правилната извивка на гръбначния стълб, докато спите.

Също така е наложително да обръщате от време на време главата си надясно и наляво, за да избегнете сутрешното схващане на врата. Опитайте и да се откажете от навика да слагате ръце под възглавницата - това може да доведе до болка, изтръпване на ръцете и проблеми с раменете.

За разлика от спането по корем, спането по гръб е много по-здравословно за гръбначния стълб. Препоръчително е при ставни проблеми и други заболявания на опорно-двигателния апарат.

Тези сънища са първия сигнал, че имате някакви здравословни проблеми

За тези, които са свикнали да спят по гръб, е добре да знаят, че има специални възглавници, които спомагат за поддържането на естествената извивка на врата. Но тук има едно "но": ако страдате от хъркане или сте предразположени към сънна апнея, спането по гръб не е препоръчително! 

Спането на лявата страна се счита за най-полезно за съня, тъй като помага да се отървете от различни стомашно-чревни проблеми (запек, синдром на мързеливите черва, киселинен рефлукс, киселини).

То е подходяща за тези, които страдат от хъркане и е отлична профилактика на някои заболявания, свързани с дейността на нервната система и мозъка (включително Паркинсон и Алцхаймер).

Но и тук нещата не са толкова прости. Скорошни изследвания на учените показват, че навикът да се спи на една страна може да доведе до образуването на камъни в бъбреците на онази страна, на която човек най-често спи.

3 ранни признака, че страдате от разстройство на съня

Освен това сънят само на една страна забавя притока на кръв в бъбреците, което от своя страна им пречи да се изчистят. Ето защо идеалният вариант е да променяте позицията на тялото по време на сън, като от време на време се обръщате от едната страна на другата. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!