Тези 7 признака говорят за инсулт, незабавно викайте помощ!

Тези 7 признака говорят за инсулт, незабавно викайте помощ!

Въпреки факта, че сега е технологичната ера, много болести стават все по-млади. Това се дължи на огромен брой външни и вътрешни фактори - например заради глобалното затопляне, което драматично засяга здравето на хората. С влошаването на качеството на храната, със социално пренебрежение. Има много такива фактори. И всички те подмладяват човешките заболявания.

Това подмладяване се дължи на факта, че болестите са мутирали и лечението не се развива. Съвременната медицина не позволява да се лекуват много заболявания и те вече приемат нова укрепена форма.

Всичко това провокира факта, че класическите "стари" болести се появяват в ранна възраст. Ако по-рано инсултът се считаше за заболяване на хора над 60 години, днес цифрата се е променила.

Ужасно е да се вярва, но ударът все повече засяга младите хора на възраст около 30 години! Понякога има случаи на припадъци при деца, които не могат да се определят.

Симптомите на инсулта също се променят. Понякога е трудно да се забележат дори. Сега инсултът може лесно да бъде объркан с други заболявания.

Ето защо е толкова важно да знаете основните признаци на инсулт. Основното нещо е навременната помощ, ясни действия и внимание към детайлите.

Какво представлява инсултът?

Инсултът е неврологична патология. Той засяга работата на кръвоносните съдове, сърцето, мозъчните клетки. Причината за възникването му може да е наличието на тромби. Кръвта циркулира лошо, което предизвиква сигнали в мозъка. В резултат на това се получава удар. Необходимо е веднага да действате. Ако не се помогне навреме, последствията могат да бъдат необратими. От дълбоко увреждане до смърт.

Какви са признаците на инсулт?

Симптом 1: Повишено кръвно налягане

Силното повишаване на кръвното налягане може да предизвика кръвоизлив в мозъка. Особено внимателно трябва да бъдете в периода преди лягане.

Симптом 2: Скованост

В този случай човек не може да свали брадичката си при гърдите. Острите болки и общото изтръпване на шията започват да се изкривяват. Това може да е признак на фокален кръвоизлив.

Симптом 3: Измама и болка на крайниците

При удари, пръстите могат да бъдат неестествено разпънати настрани. Има общо изтръпване на крайниците, треперене. Тялото също може да бъде в неестествено положение. 

Симптом 4: Главоболие

Главоболието е следствие от повишено кръвно налягане. Като правило болката не е като болката при мигрена. Тя е болезнена, изгаряща, леко увиснала. Може да премине към гърдите.

Симптом 5: Нарушаване на визуални и звукови функции

Инсултът се характеризира с рязко влошаване - притъмняване и загуба на зрение. Реакциите на светлина или звук може да избледнеят. 

Симптом 6: Разстройства на говора

Речта при инсулт става нечетлива, неясна.  Засегнати от инсулт не могат да извършват прости действия. За жените такъв знак е нетипичен. Но ако е налице, тогава поражението е много голямо.

Симптом 7: Разстройство на координацията на движението

Това е най-очевидният знак. Човек не може да стои твърдо на краката си, движенията му са неестествени. Хващащият рефлекс почти липсва, за него е трудно да хване или да задържи нещо. Освен това има чувство н слабост. Човек не е в състояние да вдигне ръцете си или го прави с голяма трудност.

Процедура при съмнение за инсулт

Имате ли подозрения за инсулт или, че нещо такова се случва с ваш близък човек? Направете следния тест и повикайте линейка

- Усмихни се/поискай усмивка. В случай на удар един ъгъл на устата ще бъде свален.

- Повдигнете двете ръце нагоре/помолете да ги вдигнат. При удар, координацията на едната или и на двете ръце ще бъде нарушена. Някои хора изобщо няма да могат да изпълнят това искане.

- Показване на езика в огледалото/показване на езика. Езикът ще изглежда несиметричен. 

- Помолете човека да каже своето име или възраст. При удар човек няма да може да отговори на основни въпроси поради проблеми с говора и мозъка.

Инсултът е сериозно заболяване, което засяга мозъчните клетки. Ако обаче знаете признаците на това заболяване, можете да спасите живота на човек. Нашите препоръки са в основата на първа помощ. Те обаче не заместват лечението и грижите на професионалистите. Затова запомнете: първо трябва да се обадите на линейка и след това да организирате спомагателни дейности./jenata.blitz.bg

Коментирай