logo

Всички сме виждали този символ на шишето с вода, но той крие мръсна и опасна тайна!

Всички сме виждали този символ на шишето с вода, но той крие мръсна и опасна тайна!

Всички пием вода от пластмасови бутилки, но знаехте ли, че върху шишето прозират много мръсни тайни? Колкото и да се стараем да живеем здравословно, да си купуваме вода от магазина и да пием поне 2  литра дневно, за да сме слаби, то се оказва, че това не е много полезно.

Сега за вас ще разкрием 4-те основни мръсни тайни, които прозират върху пластмасовата опаковка. Ето защо не трябва да използваме пластмасови бутилки.

На всички е известно, че в пластасата се съдържат опасни химикали. Обърнете обаче внимание на специалните знаци по-долу. Триъгълниците на дъното на шишето с вода показват кой тип пластмаса е опасен.

Бутилка с етикет 1 (PET ИЛИ PETE) e безопасна само за еднократна употреба. При излагане на слънце, такава бутилка отделя токсични вещества, които влизат във водата.

Избягвайте бутилки с етикет 3 или 7 (PVC и PC) , защото те отделят токсични химикали, които могат да проникнат в храната и напитките ви, а продължителното ползване на такава пластмаса може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Бутилки от полиетилен ( 2 и 4) и полипропилен (5 и РР) са подходящи за многократна употреба. Те са относително безопасни, ако съхранявате в тях само студена вода и редовно ги дезинфекцирате.

Бактерии и основни нарушения на хигиената

Знаехте ли че, да сипете вода във вече употребявана пластмасова бутилка и след това да я изпиете, е еквивалентно на това да пиете от тоалентана чиния? Броят на бактерии в тези бутилки често надхвърля границите на безопасност.

Нужно е редовно да измивате бутилките с топла сапунена вода, оцет или антибактериална вода за уста. В противен случай може да се сдобием с хепатит А. Най-добре да пиете през сламка от шишето си./jenata.blitz.bg

 

Коментирай

free

free 02.06.2018 6:54

Бутилка от олио - 1 л, е тип 1 (еднократно използване, без излагане на слънце). Олиото не се изразходва за 1 ден и със сигурност е излагано на слънце при транспорта производител - търговец - купувач. Олиото е сертифицирано по БДС и официално закупено от магазинната мрежа. Какви са изводите?