logo

10 книги за емоционална интелигентност, които ще променят живота ви

10 книги за емоционална интелигентност, които ще променят живота ви

Емоционалната интелигентност е изключително важна за нас, тъй като в голяма част от времето, ние функционираме и комуникираме с останалите посредством нашите емоции. Именно поради това е от съществено значение да разбираме и управляваме емоциите си, както и да разбираме тези на човека срещу нас.

Т.нар. “емоционална интелигентност” е сравнително ново перо в психологията, но въпреки това вече има проведени сериозен брой изследвания. Има написани и голям брой трудове, посветени именно на тази ключова част от човешката психика. В този материал ще ви представим десет отлични книги, които биха ви помогнали да овладеете своята емоционална интелигентност и да се справяте по-добре в бъдеще.

Емоционална интелигентност 2.0 от Джийн Грийвс и Травис Брадбери

Авторите на тази книга Джийн Грийвс и Травис Брадбери са силно убедени, че емоционалната ни интелигентност, а не коефициента за интелигентност, както вероятно повечето от нас си мислят, всъщност определя дали ще се справим и ще постигнем целите си. Независимо дали говорим за развитие в кариерата, успешен любовен живот или просто умението да комуникираме, емоционалната интелигентност е разковничето за всичко твоа.

Емоционална интелигентност For Dummies от Стивън Дж. Стейн

“For Dummies” наръчниците са един чудесен начин да овладеем нови умения или просто да научим най-важното по въпроса, който ни вълнува. Книгата на клиничния психолог Стивън Дж. Стейн не просто ще ви обясни какво е емоционална интелигентност, но ще ви покаже и някои успешни практики за нейното овладяване.

Емоционалната интелигентност от Даниъл Голман

Това тук е всъщност труд, който е на пазара от вече 25 години. Книгата на Даниъл Голман излиза за първи път от печат през 1995 година, а в нея Голман базира становищата си върху множество изследвания, с които той се запознава отблизо. Авторът обяснява защо често хората с висок коефициент на интелигентност се провалят в живота, а тези с по-нисък такъв успяват. Странен парадокс, нали? Той е абсолютно убеден, че водещото в случая е разбирането и контролът на емоциите.

Професионални тестове за емоционална интелигентност от Робърт Ууд и Хари Толи

Преди да започнете да работите върху подобряването на своята емоционална интелигентност, защо първо не измерите настоящото ѝ ниво? В тази книга авторите Робърт Ууд и Хари Толи предлагат специално подбрани тестове за целта. Благодарение на тях, бихте могли да изследвате собственото си равнище по отношение на петте основни компонента на емоционалната интелигентност - самопознание, самоконтрол, емпатия, мотивация и социални умения.

Емоционална пластичност от Сюзън Дейвид

Д-р Сюзън Дейвид е твърд поддръжник на теорията, че трудните емоции, с които се сблъскваме почти всекидневно, не бива да бъдат игнорирани, а напротив - трябва да ги приемем спокойно и да се справим с тях. Модерният свят е подвластен на стреса, вследствие на все по-забързаното ни ежедневие, но т.нар. “емоционална пластичност” би могла да ни помогне да вървим наравно с емоциите си, а не да ги игнорираме.

Множеството интелигентности от Хауард Гарднър

Когато Хауард Гарднър публикува първия си труд по темата през 1993 година, теорията му дава началото на истинска революция сред педагози, психолози и учени. Тогава Гарднър за първи път отправя твърдението, че всички ние оперираме с различни типове интелигентност, които той обединява под термина “множество интелигентности”. Днес редица психолози и педиатри основават работата си върху тази теория. В тази книга можем да проследим развитието на теорията на Хауард Гарднър от първото ѝ представяне до днес. Авторът е страстен изследовател на начина, по който функционира човешкият мозък, а в тази книга той представя някои от най-важните си наблюдения.

Ошо. Емоции. Освобождаване от гнева, ревността и страха от Ошо

Раджниш Чандра Мохан Джаин - Ошо е индийски духовен учител и професор по философия, който приживе създава движението “Ошо-Раджниш”. Подобно на повечето интелектуалци и духовни лидери, идващи от Индия, Ошо има по-различно разбиране за емоциите и начина, по който следва да боравим с тях. Неговите теории са изградени изцяло върху основата на духовните му търсения, което всъщност предлага една по-различна и интересна гледна точка по посока на емоционалната интелигентност.

Емоциите. Вълнения… и аз във всички мои състояния! от Сесил Лангоне

Това предложение е малко по-различно, защото то всъщност е насочено предимно към децата - онези малки създания, на които се опитваме да предадем своите най-важни знания за живота. С тази книга авторката Сесил Лангоне иска да ни помогне да разговаряме с децата относно техните чувства и емоции - нещо, с което голям брой родители изпитват трудности.

Дръзкият бунтар. Петте принципа за лимонаден живот от Зак Фридман

Възпитаник на “Харвард”, лектор и основател на компания за лични финанси, Зак Фридман е автор и на интригуваща концепция относно различните типове хора. Според него, хората могат да бъдат разделени на четири различни вида - Оплакващи се, Доволни, Преследвачи и Дръзки бунтари. Хората от четвъртия тип са онези, които умеят да мислят нестандартно и не се страхуват да поемат рискове, живеейки по начина, по който наистина искат - т.нар. “лимонаден живот”.

Емоционалното изнудване от Сюзън Форуърд

Всички ние често ставаме жертва на т.нар. “емоционално изнудване”, дори и от своите най-близки хора. Обяснено накратко, това са онези моменти на манипулация, когато хората, познаващи най-слабите ни места, ги използват срещу самите нас. В “Емоционалното изнудване” д-р Сюзън Форуърд ни предлага техники и инструменти, чрез които бихме могли да се защитим и да отстояваме себе си в подобни ситуации.