logo

3 научни причини защо завинаги да спрете да гладите спалното бельо

3 научни причини защо завинаги да спрете да гладите спалното бельо

След третиране с ютия, хигроскопичността на тъканта намалява, тоест способността да се мокри

Британски учени откриха, че гладенето на спално бельо отнема не само време и усилия. Той също може да повлияе неблагоприятно на благосъстоянието и цялостното здраве.

Лош сън

След третиране с ютия, хигроскопичността на тъканта намалява, тоест способността да се мокри. Това пречи на проникването на въздух през влакната. Експертите твърдят, че поради редовното излагане на температура, тъканта постепенно губи способността си да абсорбира влагата и да „диша“.

Не изхвърляйте утайката от кафе! Вижте за колко неща може да я ползвате

Такава тъкан ще бъде по-малко вероятно да абсорбира влагата, секретирана от човек по време на сън. Нарушаването на терморегулацията в съня може да не повлияе на общото благосъстояние на човек по най-добрия начин.

Един от основните компоненти на праховете за пране са фосфатите. Праховете, съдържащи тези вещества, са с голямо търсене, тъй като се справят добре с мръсотията по дрехите и са евтини. Но фосфатите не могат да бъдат напълно измити от прането и при нагряване те се превръщат в полимери като пластмасов филм на повърхността на прането.

Ето защо тъканта след обработка с ютия спира „дишането“. Освен това вредните частици, останали върху тъканта при гладене, бързо попадат във въздуха и с острата си миризма могат да провокират алергии.

Отражение на психиката

На въпроса защо хората гладят дрехи, най-честият отговор би бил нещо като „естетически издържано, приятно и спретнато“. Много хора харесват самия външен вид на перфектната гладка повърхност на току-що направено легло. Това е просто: смачканото бельо е по-малко привлекателно. Някои от анкетираните описват чувствата си във връзка с необработено легло по следния начин: физически им е неприятно и сякаш някой вече е спал в него.

Психиатрите наблюдавали поведението и навиците на хората, свикнали да спят само на прясно изгладено легло. Оказа се, че те са по-склонни към болезнено възприемане на критиката и реагират неподходящо дори на безобидни забележки.

Трагедия: Тези прочути моделки искаха да са слаби и умряха от анорексия твърде млади (ГАЛЕРИЯ)

Такива хора са не само прекомерно взискателни към себе си, но и се опитват да превъзпитат и идеализират хората около тях. Поради това те трудно се рабзират с някого и често са сами.

Лошо за имунитета

Любопитно е, че някога ютията, като необходим предмет в домакинството, била измислено изобщо не с цел унищожаване на микроби, а с цел да върне предишния естетически вид на дрехите. Дълго време ютиите били студени. Горещи се появили, когато хората внезапно забелязали, че горещото желязо изглажда по-добре и по-бързо от студеното.

По-късно те започнали да гладят детски дрехи, за да унищожат вредните микроорганизми. Те прали на ръка, защото пералните машини били рядкост. И сега, когато всеки има възможност да мие при високи температури в пералнята, това е напълно достатъчно, за да убие повечето бактерии. Същото важи и за бельото за възрастни. В семейството, като правило, всеки има свой индивидуален комплект спално бельо и кърпи. Просто няма от какво да ги стерилизираме.

Лошо ли е наистина да носим сутиен 24/7?

Като напълно дезинфекцираме прането и се опитваме да убием всички микроби, ние дори не подозираме, че не позволяваме на имунитета си да работи напълно. Милиарди микроби, патогенни и условно патогенни, живеят във въздуха и върху човешката кожа. Тялото независимо и безопасно се справя с тях всеки ден.

Ако смятате, че вашето бельо или това на вашето бебе трябва да бъде термично обработено, перете на ръка или използвайте парна обработка с ютия. Не се опитвайте да гладите перфектно, като притискате ютията плътно към тъканта, за да не я повредите.

Но не предполагайте, че желязото може да убие наистина опасните бактерии. По-добре се примирете, че наоколо има милиарди микроби, а вие сами сте техният носител. Но не ютията ви спестява от тях, а вашето собствено тяло чрез естествена защитна система. Отделете ценно време за по-полезен и интересен урок./jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

VernonSax

VernonSax 11.10.2020 15:19

[url=https://megaremont.pro/msk-restavratsiya-vann]Обновяване на вани[/url]